Cum sa avansezi mai repede la job? 5 idei care-ti pot fi de folos

Cum sa avansezi mai repede la job? 5 idei care-ti pot fi de folos

 

Atunci cand un student iese de pe bancile facultatii crede ca toata lumea ii este la picioare si ca stie exact ce are de facut. Cand ajunge insa sa se angajeze, isi da seama ca acel job nu este ceea ce si-a dorit. Si atunci, incotro?

Sincer, de multe ori in viata nu stim incotro s-o apucam. Nici la 20, nici la 30, poate nici la 40 de ani. Nu exista niciun drum bine marcat care sa ne arate pe unde sa mergem, nimeni nu ne asteapta cu bratele deschise si nimeni nu ne spune daca am mers pe un drum bun sau gresit. Adevarul este ca drumul il construim noi, bucata cu bucata. Nu este intotdeauna drept, mai exista si deraieri si curbe periculoase, dar important este sa nu incetam sa contruim. Indiferent unde ne aflam, in viata sau la job, este important sa nu stam pe loc. Sa ne dezvoltam si sa privim doar inainte!

Asadar, daca simti ca job-ul actual nu-ti mai aduce satisfactii, in primul rand incearca sa-ti gasesti singur o motivatie. Daca vrei insa mai mult, ca de exemplu o pozitie ierarhica superioara sau un alt domeniu de activitate, iata ce poti face ca sa reusesti!

 

Cum sa avansezi repede la job

 

1. Invata continuu, imbunatatindu-ti abilitatile si cunostintele. Nu pierde timpul degeaba si invata noi abilitati. Daca faci acelasi lucru in fiecare zi si din cauza asta ai impresia ca nu te ajuta cu nimic sa inveti ceva nou, s-ar putea sa gresesti. De exemplu, poti invata tehnici noi in Powerpoint ca sa poti face prezentarile mai atractive si mai profesionale. Sau poti incerca sa descoperi functii noi in Excel. Astfel, iti vei imbunatati munca si vei fi mai eficient in cazul in care seful tau va avea nevoie de rapoarte.

Invata orice, pentru ca nu stii niciodata cand iti va fi de folos si cui vei atrage atentia la un moment dat. Fa lucruri pe care ceilalti colegi nu le stiu sau nu sunt dispusi sa le faca, arata ca poti aduce valoare companiei tale si cu siguranta vei avea numai de castigat.

NU UITA: Educatia ta este bunul tau cel mai de pret si te poate ajuta sa ajungi exact acolo unde iti doresti.

 

2. Impune-ti punctul de vedere, chiar daca este diferit de cel al sefului tau. Majoritatea oamenilor fac greseala sa nu isi spuna parerea intr-o situatie, daca aceasta parere l-ar putea deranja pe sef. Nu fa si tu greseala asta! Incearca sa-ti spui punctul de vedere intr-o maniera politicoasa si cu multa diplomatie. Nu trebuie sa fii agresiv si nici sa pari tu desteptul firmei. Trebuie doar sa folosesti un ton calm si binevoitor ca sa punctezi ce ai de spus. Fii ferm, argumenteaza-ti afirmatiile, vino cu exemple si propuneri clare, dar arata ca esti flexibil si deschis si catre alte idei. Invata cateva trucuri de vorbire. De exemplu, in loc sa folosesti propozitia ”Nu cred ca va functiona ce propuneti dumneavoastra”, poti spune ”Cred ca e o idee buna, insa trebuie sa luam in considerare faptul ca ....”, iar continuarea sa fie niste argumente care sa demonstreze de ce nu poate functiona ideea respectiva. Dupa ce ai demontat ideea sefului, vino tu cu o propunere salvatoare.

Nu-ti fie teama sa-ti spui punctul de vedere. E una dintre cele mai mari greseli pe care le poti comite, nu numai la job, ci si in viata. Daca ai opinii valide si nu vorbesti pe langa subiect, vorbeste, preia initiativa si demonstreaza ca stii despre ce vorbesti!

 

3. Pastreaza o imagine de ansamblu a companiei și fii atent la toate oportunitatile care apar. Invata cum este organizata compania in care lucrezi, fii atent ce proiecte desfasoara, care sunt oamenii de decizie din companie, atat pe linie functionala, cat si ierarhica. Trebuie sa fii conectat la ce se intampla in companie ca sa poti observa toate oportunitatile de cariera care apar. De exemplu, daca esti interesat sa te muti in alt departament, poti incerca sa te oferi sa faci internship sau sa participi in vreun proiect de-acolo.

De asemenea, incearca sa-ti faci cat mai multe conexiuni si sa fii sociabil. Zambeste-le oamenilor pe care ii intalnesti si vorbeste cu ei. Networking-ul in ziua de azi conteaza aproape la fel de mult ca si cunostintele.

 

 

4. Implica-te in proiectele companiei, chiar daca nu intra in responsabilitatile tale zilnice. In organizatiile mai mari sunt tot felul de proiecte in derulare. Implica-te intr-un proiect care se afla in aria ta de interes. Daca nu ai timp sau ai alt motiv intemeiat pentru care nu poti participa, nu lasa totusi sa treaca aceasta oportunitate. Fii proactiv, vino cu idei si propuneri pe care cei implicati ar putea sa le ia in calcul. Vorbeste cu coordonatorul proiectului, spune-i ca vrei sa ajuti si stabileste cu el cat de mult te poti implica. Iti va consuma multa energie un proiect din afara responsabilitatilor tale, dar te va ajuta pe termen mediu sau lung. Te poti face astfel remarcat si iti poti imbunatati aria de expertiza, iar asta te va ajuta cand vei dori sa avansezi intr-o pozitie ierarhica superioara.

 

5. Cauta oportunitati de dezvoltare pe aria ta de interes si in afara companiei in care lucrezi. Compania in care lucrezi nu trebuie sa te limiteze. Daca aici nu te poti dezvolta asa cum iti doresti, cauta si alte oportunitati. Creaza-ti un blog specializat pe nisa ta, participa la cursuri si traininguri care te pot ajuta sa te dezvolti si sa inveti ceva nou. Cauta diverse alte colaborari, creeaza un curs pentru o scoala sau participa la intalniri si conferinte pe teme din aria ta de interes. Fa tot posibilul sa devii un specialist in domeniul pe care ti l-ai ales sau cauta sa-ti descoperi noi vocatii. NU te limita doar la ce-ti poate oferi compania ta si adu-ti aminte ca exista o lume mare si in afara ei. Depinde de tine, cat de mult iti doresti sa te dezvolti si cat de bine stii sa-ti creezi singur diverse oportunitati.

Este foarte important sa nu ne complacem in situatia de la job, sa nu ramanem pe loc din punct de vedere al evolutiei. Trebuie sa ne dezvoltam in mod continuu pentru ca oricand avem ceva de invatat. Intreaba-te tot timpul ”Ce pot face sa ma dezvolt?”, ”Ce pot face sa fac lucrurile mai bine?”, si cu siguranta vei gasi raspunsuri la aceste intrebari. Iesi din zona ta de confort si fa-ti curaj sa explorezi!

Te-ar putea interesa si: De ce angajatorii cauta persoane cu o inteligenta emotionala ridicata