Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence si director Ipsos Research. este cea care si-a asumat dificilul rol de a dezvalui, pentru dumneavoastra, “natura si scopul” unui asemenea gen de persoana.
Un reper al acestui serial a fost cartea “Psihovampirii. Despre relationarea pozitiva cu hotii de energie”, tradusa si editata de Asociatia Romana de Psihoterapie Pozitiva, in care Hamid Peseschkian si Connie Voigt identifica si descriu 12 tipuri de asa-numiti „vampiri psihologici”.
“Ultimul nostru episod din epopeea vampirilor pe care ii putem intalni la locul de munca nu putea fi altfel decat un dans: acela al unei echipe de management formata din trei tipuri de vampiri. Si poate inainte de a trece mai departe ar trebui sa reluam explicatia termenului. Departe de cei doi autori (Hamid Peseschkian si Connie Voigt) sa urmareasca senzationalul. Au ales insa termenul de pentru a sublinia trei lucruri: ca identificarea persoanelor toxice nu este usor de facut, caci nu isi afiseaza trasaturile intotdeauna in vazul tuturor. ca exista o relatie de inegalitate intre agresorul psihologic si victima sa, ca acest tip de oameni submineaza energia pozitiva a celor pe care ii aleg ca victime”, subliniaza Alina Stepan.
Feriti-va de confesiuni
Vampirii de care ne vom ocupa astazi au cea mai mare putere atunci cand actioneaza impreuna.
Vampirul bagacios simte nevoia de a fi la curent si a se implica in absolut toate problemele din firma, ca si in chestiunile personale ale angajatilor. Mereu are o intrebare pe buze si apare in locuri unde te-ai astepta mai putin sa il gasesti, chestionand pe toata lumea si dandu-si cu parerea in lucruri care nu il privesc.
”N-am fost eu!” este vampirul care fuge mereu de responsabilitate. Prezenta lui e foarte stresanta pentru cei din jur, pentru ca el nu incearca niciodata sa caute solutii la probleme.
Cum putem gestiona situatiile si persoanele pe care nu le intelegem la job?
Alina Stepan ne sfatuieste sa “nu ne lasam influentati de oamenii care au o parere despre tot ce exista si sa fim atat de politicosi incat sa ii ascultam fara reactie, doar in virtutea unui statut superior real sau auto-asumat.”
Puteti citi continuarea articolului pe Cariereonline.ro