Astazi, mai mult ca oricand,antreprenorii au la dispozitie o gama variata de modalitati prin care isi pot gasi partenerul de afaceri ideal.
Desi criteriile obiective in selectarea partenerilor de afaceri ar trebui sa fie cele mai importante (profesionalism, calitati de management, spirit de echipa, atentia catre rezultate) in realitate, de multe ori alegerea unui partener de afaceri este mai degraba o decizie ‘emotionala’. Astfel, cele mai raspandite criterii sunt sunt:
1.Alegerea partenerilor de afaceri dintre persoane cunoscute
Multi oameni au tendinta de a lucra cu prieteni, membri ai familiei sau alte persoane care joaca un rol important in viata lor.
Desi nu ar trebui sa alegi un partener de afaceri, exclusiv, pentru simplul motiv ca el sau ea este cineva apropiat, persoana in cauza se poate dovedi a fi un partener excelent. Este important sa stii exact cu ce poate contribui persoana respectiva la succesul afacerii si sa ai informatii suficiente privind reusitele sale in afaceri din trecut.
Mai mult decat atat, inainte de a adresa o propunere de colaborare unui coleg, prieten samd , este indicat sa examinezi toate aspectele economice, conceptuale etc, pentru a nu risca sa intri in conflicte care va vor afecta atat relatia personala, cat si pe cea profesionala.
O veche zicala spune ca nu este bine sa combini afacerile si viata privata, cu toate acestea de multe ori – in special in ceea ce priveste companiile mici si mijlocii – chiar nucleul afacerii este constituit de membrii unei familii sau un grup de prieteni.
2. Business Networking
Paticiparea la conferinte, seminarii specifice industriei in care activezi sau intentionezi sa o faci te ajuta sa cunosti oameni noi, cu care poti dezvolta relatii de afaceri benefice pentru ambele parti. Multi antreprenori si-au intalnit viitorii parteneri in cadrul unor astfel de evenimente.
Mai mult de atat, sunt si persoane care au inceput o afacere impreuna, dupa intalnirea de la centrul de somaj! Este important insa ca aceasta prima impresie sa fie dublata de o cercetare mai amanuntita a performantei in afeceri a partenerului nou intalnit, pentru a evita neintelegerile ulterioare.