Alegerea unui certificat SSL este importantă pentru vizitatorii tăi: reprezintă un gaj de încredere primordial, mai ales dacă vizitatorii sunt nevoiți să interacționeze cu site-ul tău și să ofere date sensibile (coordonate bancare spre exemplu). Imaginea ta de marcă este importantă, denotă seriozitate și liniștește un vizitator.
Ce este un certificat SSL și la ce ne ajută?
Cei care sunt interesați de certificare ssl ar trebui, în primul rând să știe ce este un certificat SSL și la ce îi ajută acesta din urmă. Certificatul SSL (Secure Socket Layer) reprezintă o tehnologie de securitate care stabilește o legătură criptată între server și clienți. În acest caz, serverele sunt în general servere web (care adăpostesc site-uri web) și clienții sunt browsere precum Chrome, Safari, Mozilla și Microsoft Edge. Un alt exemplu ar fi cel al serverelor de mesagerie și al clienților de mesagerie (în acest caz, serverele sunt furnizori de servicii de mesagerie precum Gmail, Yahoo Mail).
Cu alte cuvinte, un certificat SSL are rolul de a securiza un schimb de informații pe Internet care se referă la informații personale, parole și conturi, date ale cardurilor bancare sau orice altă informație care ar trebui să rămână privată.
La ce ne ajută un certificat SSL?
Dacă alegi să folosești un certificat SSL vei crea o conexiune sigură între browserul vizitatorului și serverul site-ului pe care îl deții. Vizitatorii se vor simți mai în siguranță. Un certificat SSL permite efectuarea de plăți online, securizează un proces de autentificare și formularele web.
Câte tipuri de certificate SSL există în funcție de validare?
O bancă nu acordă un împrumut unei persoane particulare înainte de a-i verifica solvabilitatea. Înainte ca o autoritate de certificare să emită un certificat SSL pentru o organizație, aceasta trebuie să valideze organizația. Trebuie să se dovedască faptul că organizația posedă și exploatează cu adevărat domeniul. Acest lucru poartă numele de validare a certificatului SSL.
Certificat SSL cu validarea domeniului
Validarea domeniului reprezintă cel mai puțin strict nivel de validare. Pentru a-l obține, o organizație trebuie doar să dovedească următorul lucru: controlul asupra domeniului. Poate face acest lucru modificând înregistrarea DNS asociată domeniului respectiv sau pur și simplu trimițând un email autorității de certificare. Cel mai adesea, procesul este automatizat.
Este o opțiune potrivită pentru bloguri, site-uri de portofoliu sau companii mai mici care caută să lanseze rapid HTTP-uri.
Certificat SSL cu validare de organizație
Validarea de organizație implică un proces de verificare manuală: autoritatea de certificare va contacta organizația care a făcut o cerere de certificat SSL și poate face câteva investigații. Aceste certificate cu validare de organizație vor conține numele și adresa organizației, ceea ce le face mai fiabile pentru utilizatori.
Certificat SSL cu validare extinsă
Validarea extinsă implică o verificare completă a antecedentelor organizației. Autoritatea de certificare se va asigura că această organizație există și că este declarată ca și companie și că este prezentă la adresa indicată. Este cel mai scump tip de certificat și companiile mai mari, instituțiile financiare și magazinele e-commerce sunt în general cele care au nevoie de acest certifcat SSL.
Orice site ar trebui să aibă instalat un certificat SSL deoarece securitatea datelor personale și încrederea clienților depind în mare măsură de acesta.