Conferinta "Inteligenta Strategica si Suprematie"- partea I

Conferinta "Inteligenta Strategica si Suprematie"- partea I

Miercuri, 15 iunie, a avut loc conferinta “Inteligenta Strategica si Suprematie. Modele de afaceri ale liderilor de piata”, organizata de RisCo, impreuna cu CEC Bank si Alpha Bank. Evenimentul este unic pentru mediul de afaceri din Romania, marcand traditia promovarii excelentei in domeniul educatiei antreprenoriale si a succesului in mediul de afaceri.

Antreprenorii, reprezentantii top si middle management din companii, precum si toti cei interesati de leadership si povestea bussines-ului cu personalitate, si-au dat intalnire la Hotel Pullman, WTC, din Bucuresti, la conferinta organizata de RisCo.

Cum poti reusi in domeniul profesional, apeland la viziune si inteligenta strategica? Care sunt pasii indispensabili pentru a obtine o reusita validata in timp? Ce ii diferentiaza pe lideri, intr-o piata mereu expansiva si concurentiala? La toate aceste intrebari si nu numai, au primit raspunsuri si sfaturi toti cei prezenti la evenimentul de afaceri al lunii iunie: Inteligenta Strategica si Suprematie.

Temele dezbatute de speakerii invitati au fost compatibile cu subiectele de interes actual ale comunitatii de afaceri la nivel global, dar si cu cele pe care clientii si utilizatorii RisCo ni le-au propus. Feedback-ul participantilor, cat si prezenta lor activa, de-a lungul conferintei, au fost cele mai bune aprecieri pentru noi, cei care am organizat si gandit evenimentul de la primul pana la ultimul detaliu.

Am realizat inca o data nevoia existentei dialogului intelectual, de calitate, in Romania anului 2016. RisCo organizeaza in mod constant evenimente ce ajung sa reprezinte ecosistemul vital antreprenorilor, locul in care speakeri de top vin si vorbesc liber, expunand povestea succesului, asa cum a fost traita, nu cum se consemneaza si “infrumuseteaza” in carti motivationale.

Cel care a deschis conferinta a fost Marian Alecsiu, co-fondator al F64, cel mai mare retailer specializat in domeniul fotografiei, cu afaceri de peste 25 milioane de euro in 2015. Avand ca tema “Diferentierea afacerii pe o piata competitiva”, Marian si-a fermecat publicul cu un discurs fluent si sincer, plin de anecdote si exemple din parcursul sau spre succes.

Scopul lui F64 s-a conturat inca de la inceput. “Ne-am dorit sa fim un model de business, acela care transforma pasiunea in business”, a punctat Marian Alecsiu. Succesul intr-o astfel de piata este de doua ori laudabil, pentru ca cei interesati de fotografie acopera un segment de doar 4% din populatie. Asadar, cum poti patrunde pe un segment atat de ingust? Si cum poti vorbi pe aceeasi limba cu publicul tau, pentru a te intalni perfect cu orizontul lor de asteptari?

Raspunsul este unul temerar, care are nevoie de sustinerea unor actiuni pe masura: Diferentierea in domeniul care activezi.

In 2001, adica anul infiintarii, F64 s-a avantat la drum cu patru angajati. In 2015, F64 aduna un numar de 132 de angajati. In perioada aceasta, s-au construit si definit actiuni esentiale pentru puterea brandului: primul site F64, primele cursuri organizate de F64, blogul, cafeneaua F64, call center dedicat, patrunderea pe nisa smartphone-urilor, serviciul de consultanta online non-stop, consultanta foto la domiciliu, si alte servicii la fel de inovative in beneficiul clientelei.

Aceasta evolutie nu ar fi fost posibila fara increderea in idei, un plan bine pus la punct, o echipa de oameni entuziasti, care a crezut in echipa F64 cum crezi intr-o familie.

Reusind excelent sa se detaseze de produsele de mass-marketing, F64 crede in dezvoltarea statutului unor servicii premium.

“Oamenii cand au probleme, chiar au nevoie de ajutor. Am facut tot posibilul. Am adus service-ul in magazin, pentru a veni in intampinarea clientului si a aduce acel plus de valoare de care este mereu nevoie”, a mentionat Alecsiu, in cadrul conferintei “Inteligenta Strategica si Suprematie”.

Diferentiatorii cu ajutorul carora se remarca un business de talia lui F64 sunt consultanta, comunitatea, consilierea.

Co-fondatorul F64, Marian Alecsiu, a raspuns la intrebarile interesante ale participantilor, dezvaluind multe informatii despre istoricul business-ului si despre cum poti parcurge etapele, de la un proiect pilot la o afacere cu un profit de milioane de euro. Dorinta lui Marian pentru viitor este ca F64 sa ajunga in Europa si sa devina una dintre “primele 100 de companii pentru care sa vrei sa lucrezi”. Succesul de care se bucura astazi compania F64 se datoreaza intr-o mare masura si motivarii continue a angajatilor, care vin la munca de placere.

 

Marius Stefan, Owner Autonom Rent a Car, este un personaj inspirational si un model pentru toti cei care viseaza sa fie antreprenori.

Traind pe propria lui piele “The American Dream”, experimentand mai multe idei de afaceri, si avand o educatie solida in domeniul antreprenorial, prin lecturarea unor carti-cheie, Marius este genul de om in prezenta caruia nu iti dai seama cum trece timpul.

Increderea si atitudinea pozitiva sunt doua calitati care ii definesc stilul de a face afaceri: “Paradoxul este ca afacerea in care initial nu am crezut, a avut cel mai mare succes. [...] Poti sa faci un business plan si pe o bucata de servetel”, precizeaza acesta, cu dezinvoltura. Marius a infiintat prima companie de inchirieri auto independenta din Romania. Astazi este lider de piata, avand cresteri constante de la an la an, ajungand la 38 de agentii in tara si una in Budapesta.

Ideea afacerii cu inchirieri de masini a aparut ca urmare a unui pariu cu tatal sau, cel care a insistat asupra punerii in practica a afacerii. Avand o mare incredere in autonomie, ca definitie a libertatii si responsabilitatii in business, dar si in faptul ca daca intri pe pietele din orase mici vei gestiona mai usor profitul, Marian a reusit sa isi conduca afacerea spre succes.

Autonom Rent a Car a umplut un gol pe piata de servicii de inchiriere auto. Romanii plecati la munca in strainatate, tot mai numerosi in ultima decada, aveau nevoie de mobilitate cand reveneau in tara. Aceasta necesitate a fost exploatata, oferindu-le romanilor nu numai masini spre inchiriere, ci si la preturi accesibile.

Marius i-a sfatuit pe toti cei prezenti sa creada in ideile lor, chiar daca vor trece si prin esecuri. Pentru orice antreprenor, este esential sa detina putere decizionala: “Cand ai o oportunitate de afaceri, testeaz-o. Apoi ajusteaz-o”, iar beneficiile nu vor intarzia sa apara, este de parere Marius Stefan.

Povestea celor de la Zitec a fost spusa de cel de-al treilea speaker, Alexandru Lapusan, Co-fondator si CEO Zitec.

Zitec este unul dintre principalii producatori locali de aplicatii online, care s-au remarcat prin viziune si inteligenta strategica in conturarea business-ului in cauza. 

Alexandru a vorbit publicului despre dezvoltarea de produse cu valoare adaugata, atingand subiecte actuale, de maxim interes: paradoxul realitatii romanesti din IT, pozitionarea pe piata, crearea unui portofoliu de clienti de top, intelegerea industriei si a modelului de business care se poate remarca prin originalitate si atentie la clientela.

In ciuda faptului ca a lucra in domeniul serviciilor seamana putin cu sportul extrem, potrivit opiniei lui Alexandru Lapusan, diminuarea riscurilor in afacere si accentul pus pe satisfactia clientului sunt doua dintre cele mai eficiente strategii. Ca sa iti mentii succesul, este necesara si segregarea clientilor mari de cei mici. “Avem 150 de clienti anual, care nu pleaca de la noi”, subliniaza Alexandru.

Succesul poate fi obtinut daca dezvolti produse proprii, pui accentul pe crearea unor produse in parteneriat, si te bazezi pe investitii in startup-uri. Cel putin aceste trei mari linii de actiune sunt cele care au cladit reusita companiei Zitec.

Daca printre prioritatile businessului tau se numara excelenta in afaceri, noile oportunitati pentru a reusi in mediul strategic si cresterea de viitor a companiei, te asteptam si pe tine la urmatorul eveniment organizat de RisCo!