Criza scade productivitatea angajatilor. Ce ii ingrijoreaza si demoralizeaza?

Criza scade productivitatea angajatilor. Ce ii ingrijoreaza si demoralizeaza?

Evolutia economica a tarii din ultimele luni a starnit ingrijorari in randul romanilor, care au resimtit din ce in ce mai puternic efectele crizei. Acelasi buget de cheltuieli inseamna acum, spre deosebire de anul trecut, un cos de cumparaturi mai gol, facturi ramase neachitate sau restante la banca. Asta pentru ca totul s-a scumpit, inflatia a inregistrat o crestere galopante, iar ratele la credite s-au majorat odata cu pragurile istorice atinse de indicele ROBOR. In aceste conditii, presiunea pe umerii angajatilor romani a crescut, iar stresul si incertitudinea duc la scaderea productivitatii la locul de munca. Din ce in ce mai demoralizati, salariatii isi pierd eficienta la job, problemele din viata personala reduc randamentul la locul de munca, iar anxietatea provocata de vremurile incerte isi pune amprenta asupra evolutiei profesionale. Iata 4 motive de ingrijorare pentru romani:

  1. Continuarea cresterii preturilor si facturile mai mari in sezonul rece

Razboiul de la granita, seceta si criza alimentara mondiala sunt doar trei factori care influenteaza evolutia preturilor. Deja datele INS aratau ca in topul scumpirilor stau chiar alimentele de baza. Un litru de ulei este mai scump cu peste 50% fata de anul trecut, platim cu peste 40% mai mult pentru cartofi, iar lista continua cu achizitia malaiului la un cost mai mare cu 30% fata de anul trecut, pe cand o paine franzela costa mai mult cu 25%. Scumpiri s-au inregistrat si la produsele lactate. Iar acesta pare sa fie doar inceputul. La cheltuielile cu hrana se adauga cele pentru utilitati. O alta ingrijorare majora a romanilor. Daca iarna trecuta au beneficiat de scheme de compensare si plafonare, acum lucrurile sunt incerte.

  1. Teama pierderii locului de munca

Sa lucrezi gandindu-te ca este posibil ca maine sau intr-o luna-doua, angajatorul sa te trimita acasa, reduce drastic productivitatea. Iar pentru multi, temerea nu este nefondata, in conditiile in care modificarile Codului fiscal au dat peste cap mediul antreprenorial. Suprataxarea contractelor part-time, modificarile privind contributiile datorate de PFA, dar si schimbarile in privinta plafoanelor pentru impozitare au generat tensiuni in companii. In timp ce patronii isi fac calcule, angajatii stau cu frica sa nu ramana pe drumuri.

  1. Explozia ratelor

Sa muncesti pentru acelasi salariu ca in 2021, dar sa platesti rate duble sau chiar mai mari la creditul pentru casa, reprezinta o frustare majora. ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de mai 2019, a crescut de la 1,5% in vara anului trecut, la 8% in aceasta vara. Efectul a fost resimtit din plin de romani. In conditiile in care putini au norocul sa obtina in aceste vremuri tulburi o marire de salariu, efoturile pentru plata ratelor sunt foarte mari, iar stresul pe masura. Toate acestea se reflecta in starea emotionala si productivitatea salariatilor.

  1. Evolutia situatiei internationale

Chiar daca pentru unii episodul pandemiei este deja dat uitarii, sunt si romani care constientizeaza ca pericolul nu a trecut definitiv. Desi cu un impact mai redus, posibilitatea revenirii la restrictii sau cresterea numarului de noi infectari, ii ingrijoreaza pe unii. Asupra psihicului isi pune amprenta si evolutia razboiului din Ucraina. Dupa agitatia si stresul ultimilor doi ani, acesta reprezinta un factor in plus de neliniste, atat in ceea ce priveste componenta economica, dar si cea sociala si teama de escaladare a conflictului.

Cu acest amalgam de stari si probleme, nu este de mirare ca unii dintre angajati sa simt coplesiti si nu isi mai duc sarcinile la finalizare cu acelasi entuziasm si aceeasi eficienta.