Criteriile de finantare ale bancilor si firmelor de leasing

Criteriile de finantare ale bancilor si firmelor de leasing

Atunci cand doresti o finantare pentru compania ta, trebuie sa stii nu doar sa prezinti proiectul pentru care ai nevoie de bani, ci si care sunt criteriile de finantare ale bancilor si firmelor de leasing.

           A lasa la voia intamplarii aceste aspecte inseamna ca ai sanse mai reduse de a obtine banii, decat te astepti. De multe ori, managerii sau antreprenorii nu dau importanta necesara prezentarii unui plan de afaceri/ proiect de investitii, dar acesta este unul dintre aspectele care pot fi schimbate din interactiunea cu banca sau firma de leasing – de altfel, de obicei in cazul firmelor mici si mijlocii se intampla ca managerii au doar o idee vaga despre cum trebuie prezentat un proiect de investitii pentru a putea fi obtinuta o finantare.

Managerii se concentreaza pe partea de productie/ servicii, eventual au un plan de vanzari si unul de marketing si cunosc – macar in termeni aproximativi - ce resurse le sunt necesare pentru a obtine volumele de productie si vanzari pe care si le propun, in termeni operationali si financiari. Mai departe insa, finantatorul actioneaza ca un consilier pentru firma si alcatuieste impreuna cu acesta situatiile financiare previzionate ale firmei – in special Situatia Fluxurilor de Numerar.

Dar sunt unele lucruri in ceea ce priveste situatiile financiare – istorice in mod special, dar si cele previzionate – care nu pot fi schimbate sau influentate de catre finantatori. Mai mult, bancile si firmele de leasing au criterii foarte stricte de creditare de la care nu se pot abate usor, in special in cazul companiilor mici:

In primul rand, bancile doresc sa stie ca situatiile financiare ale firmelor pe care le finanteaza prezinta in mod corect activitatea si starea acestora. Altfel, ele vor fi reticente in a finanta companiile care nu prezinta in mod real veniturile si cheltuielile firmei, sau ca banii sunt scosi din companie prin diverse metode (imprumuturi fictive de la actionari, contracte cu alte firme din grup prin care profitul este micsorat artificial etc).

Dividendele platite actionarilor trebuie sa nu depaseasca valori care asigura cresterea normala a firmei. Altfel spus, compania trebuie sa reinvesteasca o parte a profitului, in paralel cu accesarea de fonduri de la finantatori.

           Toate bancile si firmele de leasing au incluse in cadrul documentelor privind politicile de creditare limitari privind raportul datoriilor din total activ (sau o alta ratie financiara similara) acceptat. Din acest motiv, de multe ori finantatorii vor cere ca orice investitie sa fie finantata partial din surse proprii ale companiei, sau din aport la capital al actionarilor. In plus, una dintre conditiile importante puse de finantatori este limitarea (sau chiar interzicerea) platii de dividende catre actionari, pe perioada de desfasurare a contractului de finantare.

Valorile unor indicatori utilizati de catre institutiile financiare in evaluarea companiilor pe care le crediteaza trebuie sa depaseasca anumite limite standard, stabilite in politicile de creditare ale institutiei finantatoare.

Astfel, exista valori limita recomandate pentru o serie de ratii financiare privind lichiditatea firmei si solvabilitatea acesteia. Pentru alte tipuri de indicatori financiari, valorile acestora sunt comparate cu media sectorului in care activeaza compania – in special in ceea ce priveste indicatorii de profitabilitate si cei privind eficienta activitatii operationale. Mai multe informatii despre modul de calcul al indicatorilor financiari si semnificatia acestora poti gasi pe pagina http://www.risco.ro/rating.

Pentru unele ratii financiare, nu doar valorile istorice ale acestora sunt de interes, ci si cele viitoare, aferente situatiilor financiare estimate. Astfel, pentru principalii indicatori de lichiditate (lichiditatea curenta si lichiditatea imediata) dar si pentru indicatorii de solvabilitate (gradul de acoperire al datoriilor, gradul de acoperire a dobanzilor, gradul de indatorare al companiei, etc) valorile acestor indicatori trebuie sa nu depaseasca anumite limite pe intreaga perioada de desfasurare a contractului de creditare. In caz contrar, institutia financiara are dreptul de a cere rambursarea imediata (anticipata) a imprumutului.

Nu in ultimul rand, bancile si firmele de leasing cer ca firma si – daca este cazul – actionarii ori managerii acesteia sa ofere garantii care sa acopere in parte, in totalitate sau chiar sa depaseasca, valoarea creditului acordat. Raportul de acoperire al creditului de catre garantii depinde de cat de repede vandabile sunt garantiile respective, cat de usor pot fi ele executate, etc. precum si de politicile de creditare specifice ale institutiei finantatoare. De obicei, printre garantiile solicitate de banca sau firma de leasing se afla si bunul achizitionat cu finantarea respectiva.