Creșterile de prețuri nu se domolesc în UE: Inflația atinge un nou record în iulie

Creșterile de prețuri nu se domolesc în UE: Inflația atinge un nou record în iulie

Inflația anuală în Uniunea Europeană și în zona euro a crescut din nou în luna iulie, marcând noi scumpiri de prețuri cauzate de criza energetică.

România se păstrează peste media europeană, dar a coborât un loc în clasamentul țărilor membre UE cu cele mai mari niveluri ale inflației.

În ciuda estimărilor oficiale nu atât de pesimiste, piețele și  consumatorii se așteaptă la noi creșteri de prețuri pe tot parcursul anului și în anii următori.

Țările baltice, peste 20%

Inflația anuală în zona euro a ajuns la 8,9% în luna iulie a anului în curs, în creștere de la nivelul de 8,6% consemnat în iunie 2022. Cu un an în urmă, în iulie 2021, inflația aîn zona euro era de 2,2%, potrivit Eurostat.

În Uniunea Europeană, inflația anuală a crescut în iulie la 9,8%, de la 9,6% în iunie 2022. Cu un an în urmă, în iulie 2021, inflația anuală era de 2,5% în țările membre ale blocului comunitar.

Țările baltice continuă să se confrunte cu o inflație de peste 20%, cea mai mare din Uniunea Europeană: Estonia: 23,2%, Letonia: 21,3% și Lituania: 20,9%.

România stagnează

Ele sunt urmate de Cehia, țară în care inflația anuală a ajuns la 17,3% în luna iulie, Bulgaria: 14,9%, Ungaria: 17,7% și Polonia: 14,2%.

În comparație cu luna iunie, inflația anuală a scăzut în șase state membre ale blocului comunitar, a rămas stabilă în trei dintre acestea și a crescut în 18 țări UE.

Cu o inflație anuală de 13%, calculată de Eurostat pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum –IAPC, România se află în rândul țărilor în care avansul prețurilor a stagnat față de luna anterioară.

Astfel, țara noastră ”a coborât o poziție”, până pe locul 8, în clasamentul țărilor membre UE cu cea mai mare inflație anuală, după ce în lunile anterioare s-a poziționat constant pe pozițiile 6-7.

Țările din Uniunea Europeană cu cea mai mică inflație în luna iulie 2022 au fost Franța și Malta, ambele cu 6,8%, urmate de Finlanda, cu 8%.  

Populația se așteaptă la ce e mai rău

Cea mai mare contribuție la creșterea anuală a prețurilor din zona euro, în luna iulie, și-a adus-o din nou energia (plus 4,02%), urmată de alimente, alocool și tutun (plus 2,08%), servicii (plus 1,6%) și bunuri industriale non-energie (plus 1,16%).

Trebuie amintit că Prognoza economică de vară a Comisiei Europene estimează o rată medie anuală a inflației de 8,3% în UE pentru anul acesta, dar, în ciuda așteptărilor oficiale că ritmul de creștere al prețurilor se va domoli în a doua parte a anului, analiștii, piețele și consumatorii sunt mai puțin optimiști.

Mai exact, piețele semnalează o probabilitate mare ca o rată a inflației de peste 3% să persiste în următorii ani în zona euro, în ciuda țintei de 2% la care Banca Centrală Europeană nu pare dispusă să renunțe.

Iar studiile în gospodării arată că oamenii se așteaptă la o inflație ridicată în următorul an în Germania și iau foarte serios în calcul posibilitatea ca aceasta să depășească ținta în următorii cinci ani, arată un articol publicat pe blogul FMI.