In contextul in care bursele din China au inregistrat o scadere dramatica, tot mai multi investitori se orienteaza catre piata imobiliara.
Scaderile de astazi sunt urmarea situatiei dificile de saptamana trecuta, cand indicii au cazut cu peste 6% doar intr-o singura zi, in ciuda faptului ca Beijingul incearca sa evite instalarea unui crah bursier. CSI300 a inregistrat o scadere de 2,4% (2.877,47 de puncte) iar indicele din Shanghai Composite a scazut cu 2,9 procente, pana la 2687,98 puncte.
Majoritatea specialistilor au pus sub semnul intrebarii capacitatea Beijingului de a proteja o piata de actiuni moderna. In acest sens, guvernul l-a schimbat pe seful autoritatii de reglementare luna aceasta, dar decizia n-a ajutat la restabilirea increderii publice.
Stirile din weekend au pus accent pe informatia conform careia investitorii ar fi migrat spre piata imobiliara din Shanghai, facand cozi la institutiile guvernamentale pentru a realiza noi tranzactii. Unii analisti considera ca aceasta veste a contribuit, intr-o masura destul de mare, la scaderile inregistrate la bursa, de luni dimineata.
Intr-adevar, indicii companiilor din sectorul imobiliar au mers mai bine decat restul pietei. Semnele de supra-incalzire din pietele imobiliare, in special din Shanghai si Shenzhen, semnaleaza valul unei migratii pe termen lung, de la nesigurele burse chinezesti spre detinerea de proprietati.
Piata proprietatilor se afla intr-un moment de varf, dupa cum rezulta si din decizia autoritatilor locale din Shenzhen de a cere rezidentilor sa nu grabeasca procesul tranzactiilor de locuinte.
1,8 milioane de muncitori din sectoarele carbunelui si otelului vor fi concediati
Repercusiunile nefaste asupra economiei chineze sunt din ce in ce mai vizibile.
Potrivit informatiilor oficiale, China ar urma sa concedieze 1,8 milioane de angajati din industria otelului si a carbunelui, ca parte a eforturilor de reducere a supra-capacitatii industriale. Obiectivul Chinei este de a-şi diminua, in urmatorii 3 - 5 ani, capacitatea de productie de carbune cu 500 milioane de tone.
China, responsabila pentru jumatate din productia mondiala de otel, se confrunta in prezent cu o supraproductie de 340 milioane de tone, adica dublu fata de cantitatea de otel produsa anual in Uniunea Europeana, care este al doilea mare producator de otel dupa China.
Astfel, autoritatile centrale au anuntat ca vor aloca 100 de miliarde de yuani (15,27 mld. dolari) in urmatorii doi ani, in vederea realocarii lucratorilor disponibilizati pentru a evita supraproductia. Acesti bani vor ajunge catre cei concediati, care faceau parte din sectoarele carbunelui si otelului.
Sursa: Hotnews, Economica.net