Avansul anual al economiei europene a scăzut în trimestrul doi cu mai mult de un punct procentual, în comparație cu primele trei luni ale anului.
Mai mult decât atât, economia germană a stagnat în trimestrul II al anului în curs, față de trimestrul I din 2022.
În ciuda unor declarații făcute în notă optimistă de la Bruxelles, statisticile oficiale încep să dea indicii cu privire la o frânare puternică a economiei europene.
Cădere de la avans de 5,5% la 4%
Produsul intern brut – PIB a crescut, în al doilea trimestru din 2022, față de precedentele trei luni ale anului în curs, cu 0,7% în zona euro, respectiv cu 0,6% în țările membre UE.
În primul trimestru din 2022, avansul trimestrial a fost de 0,5% în zona euro și 0,6% în Uniunea Europeană.
Raportat la același trimestru al anului precedent, PIB a crescut în trimestrul II al anului în curs cu 4%, atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană.
Este o frânare semnificativă, de un punct procentual și jumătate, în condițiile în care avansul anual în primul trimestru a fost de 5,5% în zona euro și 5,5% în UE.
Cele mai mari majorări trimestriale ale PIB, între statele membre ale zonei euro, au fost consemnate în trimestrul II al anului în curs, potrivit datelor provizorii ale Eurostat, în Suedia (+1,4%), Spania (+1,1%) și Italia (+1%).
Avans negativ au înregistrat Letonia (minus 1,4%), Lituania (minus 0,4%) și Portugalia (minus 0,2%).
Evoluția anuală în trimestrul II a post pozitivă în toate țările membre ale uniunii monetare.
Germania, în pragul recesiunii
Trebuie remarcat faptul că Germania, motorul economic al Uniunii Europene, a stagnat în trimestrul II al anului în curs, în comparație cu primele trei luni din 2022.
Mai mult decât atât, evoluția anuală (trim II 2022 / trim II 2021) consemnează o frânare față de trimestru I chiar mai mare decât media europeană.
Astfel, avansul anual PIB al economiei germane în trimestrul II a fost de 1,5%, cu mai mult de două puncte procentuale sub evoluția anuală înregistrată în primul trimestru din 2022, de 3,6%.
Amintim că indicele sentimentului economic calculat de institutul Ifo în Germania a scăzut în luna iulie până lacel mai redus nivel din ultimii doi ani.
”Germania este în pragul unei recesiuni. Preţurile mari la energie şi ameninţarea unor întreruperi în aprovizionarea cu gaze încep să afecteze economia. Companiile se aşteaptă la o înrăutăţire a activităţii de business în lunile următoare”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.
Aceste date scot în evidenţă extinderea pesimismului în mediul de afaceri din Germania, unde revenirea din pandemie este afectată de inflaţia galopantă şi criza de componente înrăutăţită de războiul din Ucraina.
Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.