Concediul de odihna. De ce nu trebuie sa renunti la zilele tale libere?

Concediul de odihna. De ce nu trebuie sa renunti la zilele tale libere?

Sezonul estival coincide pentru multi cu perioada concediului de odihna. Din dorinta de a calatori sau de a se bucura de vacanta la mare, angajatii aleg sa-si programeze concediu in zilele de vara. Un alt motiv  pentru aceasta optiune ar mai fi si faptul ca, in conditiile unor temperaturi foarte ridicate, scade si randamentul la locul de munca. Asa ca, zilele libere sunt o solutie ideala pentru incarcarea bateriilor, relaxare si petrecerea unui timp de calitate cu familia si prietenii.

Jobul, ca un refugiu

Numai ca, sunt si persoane care aleg sa spuna PAS concediului de odihna. Sunt workaholicii. Acei angajati care devin dependenti de locul de munca, de activitatea prestata, sunt in permanenta nemultumiti de rezultatele muncii lor si prefera sa renunte la zilele libere doar pentru a demonstra ca pot mai mult. O alta categorie de salariati pe care cu greu ii trimiti in concediu sunt cei care se confrunta cu perioade dificile in viata personala sau traverseaza un episod depresiv si prefera sa lucreze excesiv doar pentru a combate sau a evita problemele emotionale sau crizele personale.

Nu in ultimul rand, regasim si persoanele obsedate de control sau succes. Sunt angajatii care resimt nevoia de a fi permanent la comanda, de a lucra din ce in ce mai mult, pentru care pauza coincide cu o forma de esec.

Si totusi….

De ce este important sa beneficiem de concediul de odihna?

In primul rand, pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Pauzele sunt recomandate si necesare pentru organism si psihic. Nu suntem roboti, asa ca munca in exces fara perioade de odihna si relaxare ne va conduce la epuizare sau fenomenul de burnout, atunci cand efectiv orele in sir petrecute peste program, deadline-urile stresante, conflictele cu partenerii sau colegii de munca, presiunea sefilor isi spun cuvantul. In lipsa unui concediu de odihna, productivitatea de reduce drastic si se instaleaza oboseala si stresul cronic. Deconectarea este o necesitate.

Concediul de odihna este important si pentru a creste productivitatea si creativitatea. Pauzele, relaxarea, explorarea unor locuri noi, experientele si oamenii diferiti cu care intram in contact in vacanta ne ofera un boost de energie, dar si inspiratie.

Timp dedicat familiei, prietenilor si sferei personale. Munca nu reprezinta totul si nu trebuie sa dezvoltam o dependenta de job. Locul de munca ne ofera resurse, insa avem nevoie de un echilibru intre profesional si personal. Relatiile cu oamenii din jurul nostru sunt la fel de importante. Dezvoltarea personala este un punct-cheie, iar zilele libere ne ofera sansa de a ne descoperi talente, de a alimenta un hobby, de a explora noi oportunitati, de a deveni o varianta mai buna a noastra.

Potrivit Codului Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Pe de alta parte, pot exista si exceptii, in sensul ca, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin intermediul contractului individual de munca. In conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.