Cele mai mari 9 regrete ale antreprenorilor

Cele mai mari 9 regrete ale antreprenorilor

Din momentul in care te gandesti sa iti deschizi propriul business pana cand chiar il deschizi, antreprenoriatul pare o experienta provocatoare si plina de satisfactii. Chiar si momentele stresante au putina magie in ele. Mergi la munca stiind ca si greselile nu sunt altceva decat esecuri temporare care iti vor folosi drept lectii despre cum sa iti gestionezi afacerea.

Avand toate astea in minte, pare ciudat sa te gandesti ca intr-o zi te vei uita in urma si vei avea cateva regrete despre felul in care ai abordat strategia ta de business.

Dar cam toti antreprenorii se gasesc in respectiva pozitie la un moment dat. De obicei, regretele nu sunt asa mari ca un “mi-as fi dorit sa nu incep acest business” sau la fel de meschine ca “mi-as fi dorit sa nu angajez pe x sau pe y”.

Mai degraba, regretele antreprenorilor se axeaza pe oportunitati ratate, potential nefolosit sau alte necunoscute care nu au fost elucidate:

1.  Sa te misti prea repede

Nu conteaza care sunt obiectivele tale: sa faci o tona de bani, sa ai un loc stabil, o reputatie puternica sau sa fii puternic. Intotdeauna este tentant de a creste cat mai repede posibil.

Iti vei dori sa angajezi mai multe persoane, sa te extinzi in locuri noi si sa investesti mai multi bani in rampa ta de lansare: marketing-ul. Dar fii atent pentru ca daca te misti prea repede poti cauza instabilitate: iar acest lucru iti va expune vulnerabilitatile intr-un mod pe care nu il doresti.

2. Sa joci mult prea sigur

De cealalta parte, sa te misti mult prea incet poate cauza tot la fel mult regret. Antreprenoriatul este un joc bazat pe riscuri: ca sa iesi in fata in multime, trebuie sa aduci ceva nou, curajos, unic. Aceste calitati nu se obtin decat daca te avanti. Daca doar joci dupa regulile sigurantei, nu ai cum sa profiti de tot felul de oportunitati care iti ies in cale!

3. Sa arzi etape

 Putini oameni chiar trec peste dificultati. Ca antreprenorii, ajungem sa lasam relatiile sa se degradeze sau sa nu se mai restaureze niciodata. Ne gandim intotdeauna ca intram in contact cu multi oameni, dar lucrurile nu stau chiar asa.

Mai devreme sau mai tarziu, vei pierde un client sau un angajat fara sa iti dai seama de ce. Odata cu aceasta pierdere, nu mai recuperezi nici timpul investit in acele relatii. Incearca sa pastrezi un numar cat mai mare de relatii!

4. Sa te axezi pe un produs in loc de consumator

Ai o idee geniala, te inteleg. Dar daca iti pui toata atentia pe un produs si nu pe nevoile consumatorului, vei ajunge la un moment dat la ruina. Sfatul meu este sa lucrezi numai la ideile care ii vor face pe clientii tai fericiti, nu la proiecte personale himerice care n-au rezultat in business!

5. Sa amani cresterea culturii companiei

Cred ca ai auzit cat de importanta este cultura companiei tale, dar stii sa o prioritizezi? Cu cat amani mai mult sa cladesti o fundatie pentru cultura pe care o doresti in companie, cu atat iti va fi mai dificil sa o detii.

6. Sa stagnezi fara rost

Este foarte usor sa iei totul “personal” fiind antreprenor, de la tinutul cu dintii de niste activitati care nu te ajuta cu nimic, pana la mandria de a iti nu abandona ideile originale. Dar nu te lasa prada fricii de a lasa balta niste proiecte! Invata sa negociezi si sa delegi obligatii. Poate parea  ca ceva dificil de facut, dar este singura sansa de a aborda corect o afacere.

7. Sa nu ceri sau sa nu asculti feedback

Recunoaste: nu esti antreprenorul perfect, indiferent de cata experienta sau cunostinte ai acumulat. Intotdeauna este loc pentru a creste, iar oamenii din jur sunt cele mai bune resurse care te ajuta sa intelegi acest lucru. Asa ca invita-ti oamenii din echipa sa iti ofere feedback despre felul in care operezi. Asculta-i pe bune!

8. Sa nu iti iei timp liber

Multi antreprenori au permis instalarea unui paradox nesanatos. Multe vieti personale se degradeaza pentru ca antreprenorii se axeaza numai pe business. Lucreaza prea mult si nu mai au timp liber. Acest mod de a te adanci in munca nu este sanatos pentru corp si minte!

9. Sa neglijezi traitul in prezent

Acesta este, probabil, cel mai mare regret de pe lista antreprenorilor pentru ca te bantuie toata viata. Antreprenoriatul este o calatorie uimitoare, dar destinatia nu este totul!

Te vei axa in mod injust pe bani si profit uitand de importanta micilor momente traite alaturi de oameni care te fac sa te simti bine. Pretuieste mai mult astfel de momente, care dau valoare vietii!

Daca esti la inceputuri in antreprenoriat, inca mai timp sa eviti instalarea acestor regrete! Incearca sa combini satisfactia profesionala cu cea personala, pentru a avea succes cu adevarat.

 

 

Sursa: Entrepreneur

Autor: Jayson Demers

Traducere: Diana Petroiu