Peste 70% dintre romani isi doresc sa devina antreprenori, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, dar au si cea mai mare team de esec, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Marcu, presedintele Fundatiei Romanian Business Leaders (RBL), care considera ca aceasta este principala bariera in dezvoltarea antreprenoriatului in Romania. IT-ul, turismul si serviciile sunt domeniile cu potential pentru viitoarele afaceri.
”Principalul motiv pentru care nu avem antreprenori este aceasta povara a temerii de esec, 90% se rezolva prin schimbarea de mentalitate. In Romania ar trebui sa se deschida o firma rapid, dar birocratia nu reprezinta mai mult de 5% din totalul barierelor, este vorba de curaj si de acceptarea esecului, ca un faliment nu este o drama. Cand ajungi la anumita anvergura, este o alta discutie, dar pentru un start-up nu. Oricum, unul din trei start-upuri nu merge. Este o chestiune de vointa si de curaj, pe care unii o au, unii nu”, considera Marcu.
El arata ca Europa sta prost la spiritul antreprenorial si da ca exemplu SUA, in special Silicon Valley, antreprenorii americani fiind cei care au relansat economia dupa criza si au reusit sa creeze 20 milioane de locuri de munca.
”Europa sta foarte prost la spiritul antreprenorial si in ultimii ani a realizat acest lucru si ca este dependenta de gigantii economici. Romania sta si mai prost. Totusi, Romania este tara cu cea mai mare dorinta a populatiei de deveni antreprenori, undeva la 70%, comparativ cu 15% in Finlanda”, spune Mihai Marcu.
Potrivit unui studiu realizat de GfK pentru RBL, in prezent, doar 12% dintre romanii activi sunt antreprenori si 10% vor sa inceapa o afacere in urmatoarele 12 luni.
Citeste continuarea articolului pe site-ul Profit.ro