Cea mai veche firma de turism din lume a anuntat falimentul ieri dimineata, 23 septembrie 2019, dupa ce planurile de ultima ora pentru salvarea sa au esuat.
Operatorul britanic Thomas Cook a facut acest anunt dupa ce a esuat in weekend sa gaseasca fondurile necesare pentru supravietuire. Potrivit comunicatului oficial, firma va intra in “lichidare imediata”.
"In pofida eforturilor considerabile, discutiile dintre diferitele parti participante la grup si noile surse de finantare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administratie a ajuns prin urmare la concluzia ca nu are alta optiune decat sa ia masurile pentru a intra in lichidare judiciara cu efect imediat", a explicat comunicatul.
Compania infiintata in anul 1841 a fost nevoita sa ia aceasta decizie dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare, acord care a fost negociat timp de mai multe luni.
Compania se confrunta cu datorii mari si cu o competitie tot mai puternica, motiv pentru care avea nevoie de finantari in valoare de 200 milioane de lire sterline, pe langa pachetul de 900 milioane de lire sterline convenit deja.
600.000 de turisti sunt blocati in vacantele organizate de compania Thomas Cook
In prezent, 600.000 de turisti din intreaga lume sunt blocati in vacantele organizate prin Thomas Cook. Avioanele firmei, folosite pentru curse charter, au fost retinute la sol.
Intrarea in faliment a grupului Thomas Cook a declansat cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria Marii Britanii.
Dominic Raab, Ministrul britanic de externe, a declarat ca guvernul a elaborat planuri de rezerva, in cazul in care compania Thomas Cook va esua in discutiile cu creditorii sai, astfel incat niciun turist sa nu fie lasat peste hotare.
Thomas Cook a inregistrat o cifra de afaceri de aprox. 11,32 miliarde de euro pe an
Desi compania realiza o cifra de afaceri de aproximativ 11,32 miliarde de euro pe an, aceasta a inregistrat pierderi de 1,7 miliarde de lire sterline.
Falimentul companiei a lasat 21.000 de angajati fara loc de munca
Cu o istorie de 178 de ani, compania Thomas Cook a ajuns in declin. Vestea intrarii in faliment va lasa 21.000 de oameni fara loc de munca, 9.000 dintre acestia fiind din Marea Britanie.
Angajatii companiei nu vor primi salariile pe luna septembrie si vor fi nevoiti sa solicite salarii si compensaride la serviciul online de insolventa. In ciuda situatiei grave cu care se confrunta, acestia au lucrat in ultima zi pentru a se asigura ca niciun client nu va ramane blocat in vacanta.
Traducere: traveldailymedia.com
Te-ar putea interesa si: 1 din 7 oameni ar putea sa renunte la calatoriile cu avionul!