Pana in anul 2020, se estimeaza ca milenialii vor reprezenta o treime din forta de munca, mai ales ca studiile arata ca si la batranete vor lucra bine. Din acest motiv, companiile trebuie sa stie ce cauta milenialii la un job. Generatia Y (Generatia mileniala, milenialii, Generation Next, Generatia Net, sau Echo Boomers) ii desemneaza pe cei nascuti intre anii 1980 – 2000.
Raportul realizat de Manpower, Millennial Careers: 2020 Vision, a avut ca scop informarea companiilor, in legatura cu procesul de recrutare a angajatilor tineri.
Concluziile arata 5 aspecte pe care un milenial le cauta la un job:
Prioritatile variaza, desigur, in functie de tara. In Brazilia, de exemplu, 90% dintre mileniali au pus pe primul loc importanta existentei oamenilor de calitate la job. In cazul japonezilor, numai jumatate dintre ei au considerat acest aspect important.
Pe langa faptul ca vor sa petreaca un timp placut la job, milenialii pun accent pe un job care are o menire. Tinerii din Mexic, India, Brazilia isi doresc sa lucreze cu oameni care le impartasesc un anumit set de valori si credinte personale.
Pentru ca au crescut in timpul unei recesiuni mondiale, milenialii sunt preocupati de viitor si de siguranta pe care le-o ofera un job.
Intrucat “jobul pe toata viata” nu prea mai este o realitate, milenialii sunt foarte constienti ca vor schimba multe roluri si companii, de-a lungul timpului. Aptitudinile se invata in timp, iar ei mizeaza si pe cererea pietei si ce skill-uri sunt de interes in actualitate.
90% dintre ei au spus ca vad invatarea ca o parte din cariera. Se simt dispusi sa plateasca timp si bani, pentru a se perfectiona si a realiza diverse training-uri in acest sens. Asimilarea unor noi competente este un factor-cheie pentru 4 din 5 mileniali, atunci cand isi aleg un job nou.
Un studiu realizat de Deloitte, Millenial Survey 2016, a descoperit gradul de loialitate manisfestat de mileniali fata de angajatori, dar si motivele plecarii sau ramanerii lor la un anumit job.
Pentru mileniali, s-au aratat a fi foarte importante urmatoarele: echilibrul intre viata si munca, oportunitatea lor de a creste la nivel carieristic, precum si abilitatea de a presta o munca flexibila.
La fel ca in cazul studiului realizat de Manpower, un sens al scopului general si dezvoltarea unor aptitudini la job au ramas si in centrul studiului efectuat de Deloitte.
Milenialii nu sunt niste tineri care accepta compromisurile la nivel profesional, intrucat isi doresc sa aduca un plus de valoare in tot ceea ce realizeaza.
Sursa: World Economic Forum
Autor: Emma Luxton
Traducere: Diana Petroiu