Ce trebuie sa stii despre tehnologia 5G

Ce trebuie sa stii despre tehnologia 5G

 

“Tehnologia este arta de a transforma stiinta in ceva practic.” - Marcio Barrios

 

In ultimii ani, tehnologia a avansat foarte mult, lucru care nu e deloc surprinzator. Iar cele mai multe schimbari le putem observa in sectorul de comunicatii mobile si wireless. Noua tehnologie promite sa revolutioneze accesarea Internetului, iar aceasta nu se rezuma doar la dispozitivele mobile (telefoane, tablete sau laptopuri), ci urmeaza sa revolutioneze si diverse device-uri sau masini. Tehnologia 5G este cea mai avansata in momentul de fata si cea mai noua, vechile tehnologii 2G, 3G si 4G pregatind terenul pentru ce se poate numi o “revolutie” in ce priveste tehnologia.

 

Pana in 2020 se estimeaza ca tehnologia 5G va revolutiona intregul standard de comunicatie. Aceasta tehnologie va fi utilizata insa in paralel cu celelalte tehnologii, deoarece inca mai exista retele care utilizeaza 2G, 3G si 4G, aceasta din urma fiind cea mai raspandita in momentul de fata.

 

Ce este tehnologia 5G

 

Este a cincea generatie de conectivitate a internetului mobil, superioara tehnologiei 4G, care promite viteze mai mari de incarcare si descarcare, acoperire mult mai larga si conexiuni mai stabile. 5G permite utilizarea mai eficienta a spectrului radio si permite mai multor dispozitive sa acceseze in acelasi internet mobil in acelasi timp.

 

Ce aduce nou tehnologia 5G

 

„Orice facem acum cu smartphone-urile noastre, vom putea sa o facem mai repede si mai bine”, spune Ian Fogg, analist in cadrul Open Signal, o companie de analiza in cadrul segmentului de date mobile.

 

Multi specialisti in domeniu considera ca tehnologia 5G va fi cruciala pentru vechiculele autonome si pentru comunicarea dintre acestea, in special pentru a citi datele din trafic si harti in timp real.

 

Se va observa o imbunatatire si in ceea ce priveste gaming-ul pe telefon. Cei care prefera jocurile pe telefon vor experimenta mai putine intarzieri de conexiune sau chiar deloc.

 

De asemenea, apelurile video vor avea imagine mai buna si un sunet mai clar, iar bratarile de fitness sau ceasurile pentru monitorizarea conditiei de sanatate vor oferi date in timp real.

 

Printre avantajele tehnologiei 5G se numara si capacitatea de a descarca un film HD in cel mult un minut. Avand o rata de download de pana la 1GB/secunda, descarcarea fisierelor multimedia ar putea deveni aproape instantanee.

 

Cum functioneaza tehnologia 5G

 

In momentul de fata sunt foarte multe tehnologii care ar putea fi aplicate, insa standardele nu au fost stabilite inca. A cincea generatie a tehnologiei retelelor celulare fara fir este o noua modalitate de transmitere a datelor catre si intre terminalele mobile, al carei standard de functionare prevede viteze de pana la 20 de gigabiti pe secunda, o valoare cu pana la 20 de ori mai mare decat cea oferita in prezent de operatorii GSM.

 

Catalizator pentru Internet of Things

 

Internet of Things sau IoT se refera la interactiunile dintre dispozitivele inteligente unice interconectate prin infrastructura de internet actuala. Iar interconectarea mai multor device-uri nu mai este doar o ipoteza optimista. Casele inteligente sunt o tentatie tot mai mare pentru cei care vor sa imbine confortul cu performanta. Datorita tehnologiei avansate, pana in 2020 va fi posibila conectarea simultana a 1.000 de dispozitive la o singura retea, arata un studiu al Institutului Inginerilor Electrotehnisti si Electronisti din New Jersey, S.U.A.

 

Diferente intre 4G si 5G

 

Tehnologia 5G va opera cu frecvente radio cuprinse intre 30GHz și 300GHz. Spre deosebire de aceasta, tehnologia 4G foloseste frecvente sub 6GHz. Momentele de latenta de pana la cateva secunde, pe care le experimentam ocazional pe gadgeturile compatibile cu 4G, vor fi amintire, odata cu adoptarea tehnologiei 5G. Aceasta va duce la intarzieri de sub o milisecunda, in conditii ideale.

 

Cand va fi disponibila tehnologia 5G

 

Testele de retea au fost deja demarate atat in Europa, cat si in Romania, iar stabilitatea conexiunii si viabilitatea tehnologiei 5G au fost deja dovedite. Cu toate acestea, clientii operatorilor GSM mai trebuie sa astepte pana in anul 2020, cand echipamentele instalate in punctele-cheie ale tarii noastre vor functiona in parametri optimi.

In prezent, Vodafone este prima retea din Romania care a lansat serviciile 5G, urmand sa apara primele abonamente 5G Vodafone impreuna cu un smartphone compatibil.

 

Te-ar putea interesa si: Cat de mult conteaza imaginea unui brand pentru vanzari!