Ce sa le spui copiilor despre “CUM INVATA OAMENII”

Ce sa le spui copiilor despre “CUM INVATA OAMENII”

Majoritatea copiilor din Romania si din intreaga lume petrec cel putin 1500 de ore pe an invatand ce le cere scoala si cu toate acestea in nicio scoala din lume nu exista macar un curs optional adresat celor mici despre “cum invata oamenii” (eu nu am gasit pana acum).

Am facut un experiment cu fiul meu de 10 ani, i-am aratat cateva imagini cu activitati efectuate de catre copii (cantat la pian, sarituri in lungime, inot, pictura, sculptura, robotica, citit din literatura artistica, scriere) si l-am intrebat unde crede ca este “invatare” in acele imagini.

“As bifa doar aici unde copii scriu si citesc la scoala” mi-a spus. Multi copii au dat acelasi raspuns, dar cercetarile stiintifice arata ca “invatarea” este si celelalte actiuni. Am continuat si l-am intrebat apoi, “Si iti place invatarea?”, raspunsul a fost “nu neaparat…”

Cu totii am invatat abilitati foarte complexe inainte de a intra intr-o clasa. Am invatat sa intelegem si sa vorbim o limba. Am invatat sa ne taram, sa ne intoarcem, sa ne ridicam, sa ne echilibram si sa mergem. Am invatat, de asemenea, sa ne amuzam, sa ne enervam, sa ne imprietenim, sa colaboram si sa punem intrebari.

Pun pariu ca ati putut sa puneti intrebari inainte de a incepe scoala. Toti, copiii si adultii, au o dorinta naturala de a invata. Doar pentru ca intr-o zi copiii au implinit 6 ani, nu inseamna ca este momentul in care au inceput sa invete.

Procesul de invatare este un proces natural si incepe atunci cand ne nastem. Invatarea este mai mult de cat “ a citi” si “a face calcule” si este fascinanta si pentru copii si pentru adulti, daca stim ce inseamna cu adevarat.

Intrebarea este cum ii ajutam sa vada ca ei iubesc deja invatarea, iar cand aceasta devine solicitanta sa stie cum sa o gestioneze.

Acum exact un an am inceput sa scriu la o carte dedicata copiilor intitulata “Cum invata oamenii”, este aproape gata pentru ilustratii si imi doresc sa fie publicata la inceputul anului 2019.

Am inceput acest proiect pentru ca cei mai multi copii din lume cu varste cuprinse intre sase si doisprezece ani nu stiu in care parte a corpului are loc invatarea si cum anume, iar parintilor si educatorilor le este greu sa le explice.

Am vazut mult prea des cum scolarizarea impiedica invatarea noastra naturala, unde pierdem “alegerea”, unde esecul este considerat rau, iar copierea si conversatia sunt vazute ca inselaciune si asa mai departe. Asteptam ca cei mici sa invete eficient, dar mult prea putin suntem preocupati sa-i invatam cum sa invete.

In acelasi timp, nevoia de agilitate este din ce in ce mai mare, iar agilitatea provine din capacitatea de a invata mai repede si mai bine. Astfel, daca doriti ca cei mici sa aiba succes, ar fi bine sa-i ajutati mai intai sa fie cat mai eficienti in procesul de invatare. Cea mai buna investitie pe care o puteti face in legatura cu copii in acest moment este dezvoltarea capacitatii lor de invatare.

Citeste continuarea articolului pe www.thewoman.ro!