Daca te-ai decis sa-ti dotezi caminul cu un semineu, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este alegerea modelului potrivit cerintelor si necesitatilor de incalzire al spatiului locuit impreuna cu familia sau cei dragi tie.
In momentul de fata, cele mai populare variante de energie termica in materie de sisteme de incazire sunt reprezentate de urmatoarele: semineul cu convectie si modelul de semineu cu acumulare. Asfel, varianta ideala pentru tine si nevoile casei tale, depinde de diferentele dintre cele doua tipuri de semineu si particularitatiile pe care le prezinta fiecare dintre acestea.
Pentru inceput, va vom prezenta prima si cea mai populara varianta, aceea a sistemului de convectie termica. Majoritatea focarelor si modelelor de semineuri disponibile pe piata, functioneaza pe baza acestui sistem clasic, ce presupune arderea instanta a lemnului, creand un confort termic aproape imediat. Dar tot din acest motiv, eliberarea instanta are si dezavantajele ei pentru ca, dupa cateva ore in lipsa realimentarii cu combustibil, semineul nu va mai incalzi incaperea la fel de eficient. Semineele care functioneaza pe principiul convectiei termice sunt ideale pentru folosirea in cabane, case de vacanta si spatii profesionale, unde e nevoie de caldura rapida si nu pentru foarte mult timp, spre deosebire de nevoile de incazlire pe termen lung, a unei locuinte.
Cel de-al 2-lea sistem, cel cu acumulare, este unul relativ nou pe piata, beneficiind de tehnologii inovative in sfera generarii si conservarii eficiente a energiei calorice. Acesta presupune aceeasi ardere a lemnului, insa, spre deosebire de sistemul cu convectie, eliberarea de caldura se produce treptat in timp, ceea ce inseamna ca incalzirea locuintei va debuta cu intarziere, dar va fi sustinuta mult mai mult, dupa consumarea combustibilului. In aceasta situatie, nu va mai fi nevoie sa te trezesti in toiul noptii cu grija constanta de a baga lemne pe foc, de a intretine constant arderea lor si astfel, mentinerea caldurii in casa. In plus, semineele cu acumulare termica cu serpentina (canale) de fum necesita mai mult spatiu, ceea ce face ca cele cu convectie sau cu inele de acumulare sa fie mai elegante, mai eficiente si mai fiabile, ocupand mult mai putin spatiu.
Indiferent de varianta pe care o vom alege dintre aceste doua sisteme, prietenii nostri de la pefoc.ro, ne recomanda dotarea cosului de fum cu un burlan izolat cu strat ceramic, ceea ce va conferi un grad sporit de siguranta si economie suplimentara de energie calorica.
Pentru a intelege si mai bine conceptele si diferentele de functionare ale celor doua tipuri de sistem, vom recurge si la urmatoarea analogie. Astfel, convectia se aseamana mult cu actualele calorifere din aluminiu pe care le punem in locuintele noastre. Sunt suple, aspectuoase, se incalzesc repede, dar se si racesc la fel de repede, dupa oprirea centralei termice. In schimb, sistemul cu acumulare termica se aseamana cu vechile calorifere din fonta sau otel din vremuri apuse. Sunt masive, ocupa in general mai mult loc, se incalzesc mai greu, insa energie calorica pe care o elibereaza depaseste durata de functionare a sursei de caldura, astfel ca ele pot ramane calde pentru perioade mult mai lungi de timp, in comparatie cu cele din aluminiu.
Precum am mentionat si la inceputul articolului, acumularea de caldura este deci, o inovatie bine venita celor care isi doresc un randament mai ridicat in timp, adica o eliberare treptata de caldura in urma arderii lemnului. Pentru aceasta este nevoie de o dotare speciala a focarelor (comparativ cu cele clasice, pe convectie) cu elemente specifice care vor ajuta la inmagazinarea si depozitarea eficienta a caldurii. In acest sens, personalul calificat din cadrul echipei pefoc.ro este pregatit in permanenta sa va ofere detaliile complete, informatii utile si prezentari tehnice de produse care beneficiaza de aceste doua tipuri de sistem.