• Persoanele care lucreaza de acasa (remote) au o performanta generala cu 13% mai mare fata de celelalte persoane. Performanta superioara se datoreaza in principal faptului ca aceste persoane isi iau mai putine pauze, muncesc mai mult decat la birou si isi iau mai putine zile de concediu
• Desi job-urile remote au multe avantaje, specialistii recomanda ca munca de acasa sa fie facuta doar o zi sau cateva zile pe saptamana
• Cele mai multe locuri de munca remote in Romania sunt in domeniul IT, insa exista tot mai multe oportunitati si in alte domenii precum: Customer Service si Call Center, Jurnalism sau Cercetare si analiza (ex. Market Research, Business &Data Analyst)
• 8 din 10 romani ar vrea sa lucreze de acasa (remote) cel putin o zi pe saptamana, dar doar 13% din romani chiar ajung sa faca asta
Sa lucrezi de acasa, sa-ti faci programul cum vrei si sa scapi de traficul super aglomerat incepe sa devina visul tot mai multor romani. Atrasi de libertatea si autonomia pe care le obtin daca lucreaza de acasa, acestia isi doresc o flexibilitate mai mare in programul de lucru, iar angajatorii sunt determinati sa-si schimbe conceptiile si sa se adapteze noilor trenduri. Dar, cat de profitabil este pentru angajatori sa acorde o astfel de oportunitate angajatilor sai?
Ce au de castigat angajatorii daca isi lasa angajatii sa lucreze de acasa
1. Performanta mai mare din parte angajatilor. Un studiu efectuat de Stanford Graduate School of Business pe o perioada de 2 ani si pe un numar de 16.000 de angajati a aratat ca persoanele care lucreaza de acasa au o performanta generala mai mare cu 13% fata de alti angajati deoarece lucreaza mai mult, sunt mai concentrati si mai fericti, ceea ce ii ajuta sa aiba o productivitate mai mare.
Studiul a descoperit ca persoanele care lucreaza de acasa (remote) lucreaza efectiv o tura completa si sunt mult mai concentrate. Astfel, un angajat care lucreaza remote se apuca mai devreme de munca pentru ca nu pierde timp din cauza traficului, nu-si prelungeste pranzul, stand la discutii prelungite cu colegul de birou si nu pleaca mai devreme ca sa evite traficul si sa ajunga la dentist. De asemenea, nu este distras de diversele evenimente petrecute la birou, prin urmare se poate concentra mai bine pe ceea ce face.
2. Un grad mai mare de retentie a personalului. La compania studiata de cei de la Standford s-a constatat o reducere cu 50% a demisiilor din momentul in care s-a acordat oportunitatea angajatilor de a lucra remote. Prin urmare, compania nu mai pierde bani si timp cu procesul de recrutare, angajare si instruire a altor angajati. De asemenea, s-a observat o reducere a numarului de concedii de boala sau de odihna, iar pe durata studiului, compania a raportat obtinerea unui profit cu 2.000 de dolari mai mare pentru fiecare persoana care a lucrat de acasa.
3. Creste posibilitatea de a gasi cei mai buni specialisti. Numarul persoanelor care lucreaza remote a crescut considerabil la nivel global, astfel o companie are mult mai multe sanse sa gaseasca specialisti in intreaga lume. Tehnologia permite astazi conectarea device-urilor de oriunde din lume. Poti avea conferinte pe Skype, poti lucra in cloud, poti trimite email-uri si mesaje din cafenea, de pe plaja sau dintr-o garsoniera.
4. Compania poate face economii importante. Daca are mai putini oameni la birou, angajatorul isi poate permite sa lucreze in birouri mai mici, ceea ce inseamna o chirie mai mica, dar si cheltuieli mai mici cu transportul si utilitatile.
Sa lucrezi de-acasa nu inseamna sa ai doar avantaje
Angajatii care aleg sa lucreze remote au multe AVANTAJE, printre care se numara:
• Mai multa flexibilitate din toate punctele de vedere. Flexibilitatea este principalul motiv pentru care tot mai multe persoane isi doresc sa lucreze de acasa. Cel putin teoretic, angajatii isi pot gestiona si organiza timpul de lucru mai bine acasa, pot lucra in ritmul lor si au un anumit confort.
• Mai putine cheltuieli. De asemenea, daca lucrezi de acasa (remote) nu va fi nevoie sa cheltui bani cu transportul si nici pe atat de multe imbracaminte si incaltaminte. Lucrand de la propriul birou, nu mai este necesar sa-ti schimbi hainele in fiecare zi, prin urmare nu vei avea avea nevoie sa-ti innoiesti garderoba atat de des precum faci daca mergi la birou. Economiile se extind si la cheltuielile cu ingrijirea copilului, pentru ca nu va mai trebui sa platesti jumatate din salariu pe after-school sau bona.
• Fara timp pierdut in trafic. Daca lucrezi intr-un oras aglomerat precum Bucurestiul, in care sunt distante mari intre birou si casa, pierzi o gramada de timp in trafic. O persoana pierde in fiecare zi cel putin 60 de minute dus-intors, timp in care ar putea sa-si termine ce are de facut si apoi sa si-l petreaca relaxandu-se cu familia. Nervii pierduti in trafic in fiecare zi se adauga la stresul pe care-l ai de infruntat in fiecare zi, iar rezultatul este ca te vei simti mai obosit si mai lipsit de energie pe masura ce trece timpul.
• Mai putine conflicte de munca. Nu te mai certi cu colegii de birou si nu te mai afecteaza micile barfe si rautati din birou. Te poti concentra astfel mai bine si poti fi mai productiv.
Totusi, exista si DEZAVANTAJE daca lucrezi de acasa, si anume:
• Lipsa socializarii. Sentimentul de izolare pe care il poti resimti daca lucrezi de acasa te poate demotiva foarte usor. Te poti simti exclus din echipa si te poate face sa comunici mai greu cu colegii si seful tau.
• Distragerile din jur. Iti poti pierde concentrarea foarte usor daca nu stii sa-ti delimitezi viata personala de cea profesionala. De exemplu, daca trebuie sa ai grija si de un copil mic, daca mai faci si mancare si alte treburi casnice, poti fi distras foarte usor de la munca pe care trebuie s-o faci. In acest caz, este foarte important sa stii sa te organizezi foarte bine si sa stabilesti niste limite.
• Provocarile legate de organizare si motivatie. Fara o capacitate foarte buna de organizare, nu poti lucra de la distanta. De asemenea, trebuie sa tii cont ca trebuie sa-ti gasesti singur motivatie si sa-ti gasesti singur noi provocari pentru a nu-ti pierde concentrarea.
Studiul de la Stanford a aratat ca lipsa socializarii si sentimentul de izolare este principalul impediment in munca remote. Daca lucrezi 100% din timpul tau de acasa, ai mai multe sanse sa te simti izolat si sa-ti pierzi motivatia si concentrarea. De aceea, recomandarea specialistilor ar fi ca munca la domiciliu sa fie realizata o zi sau cateva zile pe saptamana.
Domeniile cu cele mai multe locuri de munca remote
Specialistii in recrutare spun ca cele mai multe solicitari pentru un program de lucru flexibil si posibilitatea de a lucra de-acasa sunt tot mai numeroase, iar domeniul in care exista cele mai multe locuri de munca remote este IT. De asemenea, trendul este in crestere si in domeniul de Customer Service si Call Center, pentru ca astazi tehnologia permite conectarea la o platforma online de unde angajatul poate sa primeasca si sa raspunda solicitarilor clientilor.
Tot mai multe companii implementeaza programe care sa le permita angajatilor sa lucreze de oriunde, iar job-urile care se preteaza cel mai bine la astfel de munci sunt din domeniul jurnalismului si marketing online (ex. editor online, content writer), dar si partea de research si analiza (ex. digital marketing analyst, business analyst, market researcher).
Chiar daca exista o trend in crestere pentru munca la domiciliu si chiar daca 8 din 10 romani isi doresc sa lucreze de-acasa cel putin odata pe saptamana, doar 13 % din salariati reusesc in acest moment sa faca asta, conform unui studiu realizat de o platforma online de locuri de munca. Cu toate acestea, specialistii in recrutare spun ca munca la domiciliu va continua sa creasca in urmatorii ani.
Te-ar putea interesa si: Vrei sa fii mai productiv? Fii mai relaxat!