Sistemele HVAC sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a curata aerul si de a asigura temperatura optima in functie de nevoile climatice dintr-un spatiu dat.
Incalzirea, ventilatia si racirea aerului sunt caracteristicile principale ale instalatiilor HVAC, iar tehnicieni certificati au capacitatea de a proiecta si monta aceste sisteme astfel incat sa te ajute sa economisesti energie.
In general, atat in spatiile domestice cat si in spatiile industriale (fabrici, uzine, depozite, cladiri de birou, centre comerciale etc) este incorporata o astfel de instalatie pentru a controla aerul poluat.
Dar care sunt principalele beneficii ale acestor instalatii HVAC si cum reusesc sa functioneze eficient indeplinind cerintele si functiile pentru care au fost instalate?
Eficienta energetica
Cea mai deosebita tendinta din sectorul tehnologiilor HVAC este imbunatatirea eficientei energetice. Astfel de imbunatatiri pentru orice instalatie HVAC este menita sa reduca facturile de energie.
Noi termostate si sisteme de monitorizare a confortului termic permit planificarea automata a sistemelor si instalatiilor de incalzire, racire si ventilatie chiar si atunci cand nu te afli in locul in care sunt montate. Acest lucru inseamna ca acestea functioneaza chiar si atunci cand esti la distanta.
In plus, prin urmarirea atenta si monitorizarea precisa a temperaturii interioare din orice spatiu dat, sistemul poate stii cu precizie cand va trebui pus in functiune sau oprit pentru a gestiona efectiv ciclurile. Acest fapt rezulta prin asigurarea unor mai bune si fiabile conditii de functionare a instalatiei HVAC si rezultatelor produse de aceasta.
Rezultate imbunatatite
Odata cu imbunatatirea si eficientizarea unitatilor de incalzire si aer conditionat, in prezent sunt disponibile mai multe optiuni pentru ventilatie decat in urma cu un deceniu sau chiar cinci ani de zile.
In general, utilizarea unor sisteme de ventilatie performante si a filtrelor de aer, imbunatateste calitatea aerului din orice spatiu si, in acelasi timp, temperatura optima este obtinuta si propagata uniform.
Durata de functionare
Pe langa imbunatatirea functiilor principale ale instalatiilor si sistemelor HVAC, tehnologia de constructie si fabricare a materialelor, precum si calitatea acestora, este imbuntatita constant. Prin urmare, aceste sisteme pot avea o durata de functionare mult mai ridicata decat in trecut.
Odata cu implementarea serviciilor de verificari de rutina, astfel de instalatii vor necesita mai putine reparatii sau servicii de inlocuire pe viitor. In plus, datorita faptului ca orice astfel de sistem nu poate functiona excesiv, fiind activat doar atunci cand anumite variabile indeplinesc anumite conditii, toate componentele acestora sunt supuse mai putin uzurii.
Randamentul unei investii de succes in instalatii HVAC
Conform reglementarilor in vigoare de protectie a muncii si angajatilor, orice institutie, depozit, fabrica etc este supusa evaluarilor si inspectiilor pentru a determina valoarea si conformitatea acestora cu legile locale si europene. Sistemele HVAC nu scapa acestor inspectii, iar performanta lor trebuie actualizata mereu.
Conform anumitor studii realizate de asociatii si institutii de specialitate, calitatea aerului din interior este de doua pana la cinci ori mai periculoasa decat in aer liber, tinand cont ca fluxul de aer este congestionat. Un aer poluat in interiorul unui spatiu poate provoca anumite tulburari si boli, precum si alergii.
De aceea, instalatiile HVAC care imbunatatesc calitatea aerului prin schimbarea si ventilarea constanta a aerului interior si inlocuirea acestuia cu aer proaspat, au capacitatea sa filtreze aerul liber si sa ii asigure cea mai buna calitate posibila.
Mai multe date si informatii despre performanta acestor sisteme poti afla de la instalatori HVAC specializati precum sunt cei de la Frigotehnics.ro.