Firma de consultanta Arcadis a realizat o analiza cu cele mai dezvoltate orase din lume. Compania afirma ca a realizat un clasament cu 100 de orase din jurul lumii, in functie de trei sectoare: oameni, planeta, profitul.
In aceasta analiza, exista si un index in care sunt trecute orasele in functie de dezvoltarea economica. Mai concret, examineaza performanta unui oras dintr-un punct de vedere business, in functie de indicatorii care sugereaza sanatatea economica:
- 1. Infrastructura transporturilor (feroviar, aerian)
- 2. Usurinta de a face business
- 3. Turismul
- 4. PIB pe cap de locuitor
- 5. Importanta orasului in retele economice mondiale
- 6. Conectivitatea in termeni de acces mobil si de banda larga mobila
- 7. Rata de angajare
Astfel, primele zece orase sunt:
10. Stockholm, Suedia — Nu numai ca este centrul cultural, politic, mediatic si economic al Suediei, firma Arcadis considera ca este unul dintre cele mai importante orase pentru durabilitatea mediului.
9. Paris, Franta — Paris este cunoscut pentru un echilibru de invidiat intre viata profesionala si cea personala, in ciuda faptului ca este un centru de putere pentru tara.
8. New York —Arcadis subliniaza ca “cultura si mediul dinamic ale New York-ului continua sa atraga milioane de locuitori, in timp ce este si un centru international pentru comert si politica.”
Dar orasul are nevoie de o dezvoltare urgenta in ceea ce priveste infrastructura de transport, pentru a mari numarul oamenilor care migreaza in oras.
7. Praga, Republica Ceha—PIB-ul pe cap de locuitor, din Praga, este mai mult decat dublu fata de cel al intregii tari. Este si una dintre cele mai bogate regiuni din UE.
6. Edinburgh, Marea Britanie — Orasul are unele dintre cele mai prestigioase universitati din Europa si functioneaza si ca unul dintre principalele centre financiare din Marea Britanie, gazduind edificiul Bancii Regale a Scotiei.
5. Zurich, Evetia— Arcadis spune ca orasul elvetian "are o reputatie puternica de oras locuibil, modern si care pune accentul pe institutii financiare faimoase.”
4. Dubai, Emiratele Arabe Unite— Orasul incredibil de bogat este un centru financiar pentru EAU, dar in acelasi timp: “Dubai obtine cel mai mic scor in subindex, din cauza consumului de energie, a poluarii si a lipsei de spatiu verde.”
3. Londra, UK — Arcadis atrage atentia ca centrul economic trebuie sa investeasca in prioritati acordate infrastructurii.
2. Hong Kong — Arcadis nota ca Hong Kong are "o infrastructura de clasa mondiala, o economie vibranta si multe talente de exploatat”, lucruri care ii ridica potentialul uimitor de a face afaceri.
1. Singapore — Este cel mai bogat din lume, dar firma Arcadis atragea atentia si asupra unor probleme ca imbatranirea populatiei si nevoia de investitii in infrastructura.
Sursa: Business Insider