Business feminin. Finantare de 200.000 de lei, prin Programul Femeia Antreprenor 2022

Business feminin. Finantare de 200.000 de lei, prin Programul Femeia Antreprenor 2022

Romania incearca sa se alinieze demersurilor statelor europene de a obtine un echilibru de gen in mediul antreprenorial si piata muncii. Pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor si reducerea decalajului dintre femei si barbati, in sectorul afacerilor, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului lanseaza Programul Femeia Antreprenor 2022. De altfel, egalitatea intre sexe reprezinta o preocupare constanta a societatii moderne, printre aspectele vizate fiind eliminarea inechitatilor privind accesul femeilor la educatie sau functii de conducere, dar si in ceea ce priveste egalitatea de remunerare. Anul acesta, Comisia Europeana a venit si cu un proiect in privinta numarului femeilor in cadrul organelor de conducere ale societatilor cotate la bursa.

Femeile castiga mai putin si ajung mai greu in functii de conducere

Statisticile arata ca, in Uniunea Europeana, femeile castiga in medie cu 16 % mai putin decat barbatii. Mai mult, atunci cand ajung in pozitii de conducere, in domenii dominate de barbati, femeile au o misiune dificila. La nivelul anului 2021, in consiliile de administratie ale celor mai importante companii din Uniunea Europeana, numai 30,6 % dintre membrii organelor de conducere erau femei si doar 8,5 % dintre presedintii acestor organe erau reprezentante ale sexului frumos. In Romania, in 2020, erau putin peste 500.000 de femei in calitate de actionari in companii active de pe piata. In 2022, cifrele arata ca doar 36,84% din asociati/actionari companiilor din Romania sunt femei.

Femeia Antreprenor 2022- finantare de 200.000 de lei

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului vrea sa incurajeze infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii si accesul femeilor in mediul antreprenorial cu un program prin care ofera finantare societatilor in care cel putin unul dintre asociati este femeie si detine cel putin 50% din partile sociale/actiuni ale societatii in cazul IMM-urilor aplicante. Apelul de finantare va fi deschis joi, 18 august, incepand cu ora 10.00, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis in anul 2022 pentru IMM-urile din Romania. De aceasta data, vizam diminuarea decalajelor dintre femeile si barbatilor antreprenori, mai ales ca doar 36,84% din asociati/actionari sunt femei. Suplimentar, observam ca in ultimele luni, ponderea asociatilor/actionarilor din cadrul persoanelor juridice favorizeaza decalajul dintre femeile si barbatii antreprenori. Desi nominal, de la inceputul anului a crescut numarul de asociati/actionari femei, cresterea este mult mai mica fata de cresterea numarului barbatilor care sunt actionari sau asociati ai societatilor. Programul contribuie, totodata, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen in domeniul antreprenorial”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.

Printre obiectivele programului se numara: stimularea infiintarii si dezvoltarii structurilor economice private infiintate si conduse de catre femei, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si ale prejudecatilor existente inca la nivel local.

Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei.lei, iar beneficiarele pot obtine maxim 200.000 lei/societate. Numarul societati beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022.