Actiunile celor mai mari institutii financiare din Italia au inregistrat scaderi dramatice in primele luni ale anului 2016, din cauza datoriilor adunate.
A revenit astfel in actualitate riscul ca situatia dificila din sistemul bancar italian sa se repercuteze si asupra statelor membre UE, prin efectul de contagiune. Va fi o noua criza financiara si economica limitata la UE, sau se va intinde si catre SUA, si poate chiar China?
Italia este a opta cea mai mare putere economica din lume si are o rata a datoriei in PIB mai mare de 132%, potrivit Eurostat.
Este adevarat ca Grecia detine primul loc in UE pentru cea mai ridicata pondere a datoriei in PIB, inaintea Italiei. Totusi, la nivel mondial economia Greciei este mult mai putin importanta ca pondere, ocupand doar locul 44 in lume.
Problema se gaseste la nivelul creditelor neperformante ale sistemului bancar italian (NPL), despre care se estimeaza ca ajunge la un procent de 17-21 % din totalul creditelor acordate.
Aceasta se traduce prin aproape 200 de miliarde de euro credite neperformante, adica 12% din PIB-ul Italiei.
Mai mult decat atat, in unele cazuri, creditele neperformante inseamna un procent de 30% din bilanturile bancilor individuale. Prin comparatie, bancile din Grecia detin credite neperformante in valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro.
Situatia problematica a creditelor neperformante din Italia se extinde asupra mai multor regiuni ale tarii.
Astfel, in partea de sud a Italiei, si in Sardinia si Sicilia procentul creditelor neperformante depaseste chiar 50%.
Sursa: Business Insider