Banca Centrala Europeana se apropie de limitele politicii sale monetare, iar o noua majorare a programului sau de achizitii de active ar putea cauza temeri privind legalitatea si stabilitatea financiara, informeaza Bloomberg.
"O noua majorare a programului de achizitii de active va duce la cresterea tensiunilor, din cauza interdictiei finantarii monetare", a afirmat Klaas Knot, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Olandei, in cadrul prezentarii raportului anual al Bancii Olandei.
Din cauza reglementarilor Uniunii Europene, BCE nu poate finanta direct cheltuielile guvernamentale.
Reducerea dobanzilor si majorarea achizitiilor de active este masura Bancii Centrale Europene, in vederea stoparii accelerarii inflatiei extrem de scazute la ansamblul economiei, a declarat la inceputul lunii martie presedintele BCE, Mario Draghi.
"Este crucial sa evitam efectele secundare", a declarat Mario Draghi, la conferinta de presa de dupa reuniunea de politica monetara la care BCE a redus, pentru prima data in istorie, dobanda de baza la nivelul zero si a majorat achizitiile lunare de obligatiuni de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.
Masurile de relaxare cantitativa (QE) au generat "riscuri mai ridicate ale unor efecte secundare nedorite, cum ar fi rostogolirea imprumuturilor cu probleme, cresterea inegalitatilor legate de avere si dependenta de ratele scazute ale dobanzilor", a declarat Knot.
Se pare ca o alta consecinta este faptul ca guvernele nu o sa mai fie dispuse sa lucreze la reforme structurale si sa isi reduca datoria.
Insa, pentru a intelege impactul acestor masuri de politica monetara, este nevoie sa treaca o perioada mai mare de timp.
Sursa: Agerpres