Organizarea bugetului familiei, in apropierea unui nou an scolar, reprezinta o provocare pentru multi parinti, cu atat mai mult in aceste vremuri dificile. Cu facturi si rate mai mari, dar si un cos de cumparaturi din ce in ce mai scump, parintii trebuie sa faca fata cu brio si cheltuielilor pentru pregatirea copilului pentru scoala. De la rechizite, la uniforma, incaltaminte si echipamentul pentru orele de sport, toate costa mai mult fata de anul trecut.
Bugetul pentru noul an scolar
O estimare facuta de platforma de e-commerce e-MAG arata ca, in 2022, o familie va aloca putin peste 500 de lei pentru echiparea ghiozdanului. “Pentru un ghiozdan sunt dispusi sa cheltuie, in medie, 160 de lei, pentru un penar in jur de 60 de lei, pentru caiete tot 60 de lei, pentru instrumente de scris 140 de lei, iar pentru articole de desen 50 de lei si pentru alte accesorii de tipul rezerve, truse de geometrie sau plastilina inca 50 de lei”, se arata in estimarea retailer-ului. La aceasta suma, se mai adauga si cheltuielile cu hainele si incaltamintea- aproximativ 270 de lei.
Criza nu i-a lovit doar pe parintii romani. Studiul Deloitte back-to-school 2022, realizat pe baza unui sondaj derulat in randul a 1.200 de parinti din SUA cu copii de scoala, arata ca bugetul alocat pentru pregatirea de scoala a crescut in 2022 cu 8%, pana la echivalentul a 661 de dolari/copil, in medie. Peste 37% dintre respondenti au precizat ca se asteapta sa cheltuiasca mai mult anul acesta decat in urma cu un an pe produse destinate scolii, in special din cauza scumpirilor in lant.
4 sugestii pentru planificarea bugetului familiei, in prag de an scolar
Pentru ca pe langa cheltuielile cu scoala, o familie mai are si alte provocari de ordin financiar, este necesara o planificare atenta a bugetului in aceasta perioada. Salariul poate nu a crescut, dar preturile s-au majorat, iar traiul a devenit mai scump in ultima jumatate de an. Iata cum puteti organiza bugetul pentru a nu ajunge in impas:
- Calculati bugetul si stabiliti prioritatile
Impartiti cheltuielile pe categorii: hrana, utilitati, transport, rate (daca este cazul), rechizite si alte cheltuieli. Avantajul este ca veti avea din start o imagine clara asupra directiilor in care se vor duce banii. Totodata, veti putea stabili unde puteti face economie, ce cheltuieli pot fi amanate fara sa apara probleme.
- Cumparati pentru inceput strictul necesar
Primul contact cu scoala inseamna pe langa bucuria copilului si lista lunga de cerinte pentru parinti. Fiecare nivel de pregatire vine cu cerintele sale, iar parintii sunt nevoiti sa faca fata cheltuielilor. O varianta ar fi sa analizati lista cu atentie si sa bifati, intr-o prima etapa, doar achizitiile strict necesare: rechizite pentru primele doua luni, echipamentul sportiv, incaltaminte. Evitati sa epuizati toate economiile si tot salariul pe produsele de papetarie pe care un elev le foloseste pe parcursul unui an si chiar al unui semestru intreg. Este suficient sa cumparati elementele principale si veti completa pe parcurs.
- Comparati preturile
Orice parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau, dar pentru a mai salva din bugetul familiei, nu optati doar pentru rechizite scumpe, de brand. Totodata, comparati preturile de pe piata. Faceti cateva vizite in librarii, consultati si listele de preturi ale magazinelor online de profil, ajustati cantitatile (nu va avea nevoie de zeci de caiete in primele saptamani).
- Negociati variantele de uniforma
In unele unitati de invatamant este obligatorie uniforma, altele opteaza pentru anumite variante de tinute, fara sa impuna o vestimentatie fixa. Este important sa cunoasteti aceste aspecte pentru a stabili cum abordati situatia. Uniforma reprezinta o mare parte din bugetul alocat unui nou an scolar. Tinutele facute pe comanda sunt mult mai scumpe decat daca achizitionati hainele din magazin, iar unele scoli vin cu aceasta cerinta catre parinti. Sunt mai multe variante: daca este obligatorie o anumita tinuta, puteti opta pentru a cumpara unul-doua schimburi. Acestea pot fi completate cu haine din comert, adaptate cerintelor (spre exemplu, nu este absolut necesar sa cumperi 5 camasi albe, pe comanda, daca elevul poarta peste sacou sau vesta cu inscriptia scolii; poti opta pentru maximum doua, iar restul le poti achizitiona din magazine la pret mai mic). O alta situatie este cea in care vestimentatia nu este una fixa. Daca scoala cere copiilor sa poarte tricou alb si pantaloni inchisi la culoare, puteti jongla cu elementele din tinuta si le puteti cumpara din magazine, in functie de buget.