Averile miliardarilor lumii, afectate de problemele economice ale Chinei

Averile miliardarilor lumii, afectate de problemele economice ale Chinei

Averile celor mai bogati oameni din lume au scazut anul acesta, din cauza prabusirii preturilor materiilor prime si a incetinirii economice din China. Astfel, cei mai bogati 400 de oameni din lume au pierdut cate 19 miliarde de dolari în 2015.

Dupa trei ani de succes, pietele de capital au scazut in 2015 din cauza ingrijorarilor investitorilor referitoare la supraoferta de petrol, incetinirea economiei chineze si cheltuielile scazute de consum.

Omul de afaceri mexican, Carlos Slim, ce activeaza in domeniul telecomunicatiilor, a avut cel mai mare declin in indicele miliardarilor, din cauza deprecierii actiunilor grupului America Movil cu 25% in 2015. In 2013, Slim era cel mai bogat om din lume. In prezent, acesta se afla pe locul 5 dupa ce a pierdut  20 de miliarde de dolari.

Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om al planetei, a pierdut in 2015 aproximativ 11 miliarde de dolari, compania sa Berkshire Hathaway inregistrand primul declin anual dupa 2011.

De asemenea, averea co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, a scazut cu 3 miliarde de dolari anul acesta.

Miliardarul spaniol Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa in 2012, a avut, insa, succes. Averea sa a crescut de la 12 miliarde de dolari la 73 de miliarde de dolari.

Cele mai importante schimbari privind averile miliardarilor au fost inregistrate in acest an in cazul chinezilor. La 1 ianuarie, in indicele miliardarilor figurau 23 de chinezi, cu averi combinate de 205 miliarde de dolari. Pe 27 mai erau 31 de chinezi, cu averi combinate de aproape 350 de miliarde de dolari, iar pe 28 decembrie, erau 28 de miliardari cu averi de 256 de miliarde de dolari.

Miliardarii rusi au avut de asememenea probleme in ultimii doi ani. Acestia au pierdut 55 de miliarde de dolari in 2014, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei. In 2015, 19 miliardari rusi au pierdut 8 miliarde de dolari.

Chiar daca 2015 a fost un an dificil, anul urmator ar putea fi si mai greu. Specialistii fac referire la probleme precum cresterea pretului petrolului, incertitudinea alegerilor prezidentiale din SUA si amenintarile teroriste.

Sursa: Bloomberg.com