Sa gasesti un angajat bine pregatit, care sa ofere calitate si productivitate la locul de munca este o misiune din ce in ce mai dificila. Multi manageri sunt constienti de aceasta situatie si pun pret pe relatia angajator-angajat, fidelizarea salariatilor si imaginea companiei. Altii, risca sa piarda angajati calificati din cauza comportamentului toxic sau a managementului defectuos. Chiar daca sunt bine platiti si au o perspectiva de dezvoltare a carierei, sunt angajati care vor renunta la jobul lor fara sa se gandeasca de doua ori, daca sunt pusi in anumite situatii. Iata 4 atitudini ale sefilor care ii pun pe fuga pe angajati:
- Presiunea
Pentru un angajat bun este suficienta trasarea sarcinilor de lucru si a deadline-urilor proiectelor. Din momentul in care primeste o “misiune”, o va gestiona conform cerintelor fara sa fie nevoie de presiune suplimentara. Sa bombardezi salariatul cu mail-uri, telefoane si sedinte peste sedinte, in care comunici acelasi lucru si il faci mai degraba sa piarda timpul decat sa fie eficient, il va duce in pragul demisiei. Sunt persoane care accepta sa lucreze in baza unor deadline-uri, dar nu si cu presiune psihica. Sa-i atragi atentia sau sa-i ceri explicatii la tot pasul se poate dovedi un comportament toxic.
- Incalcarea principiilor morale sau a legii
Asa cum ai pretentia ca angajatii tai sa dea dovada in activitatea pe care o desfasoara de un comportament corect si onest, respectand normele si principiile morale, asa trebuie sa procedezi si tu, in calitate de manager. Daca ii soliciti unui angajat sa incalce legea pentru interesul financiar al companiei sau il pui in situatii care contravin principiilor morale, ai toate sansele sa il pui pe fuga. Integritatea este un aspect important in mediul profesional, dar si o virtute.
- Excesul de putere
Angajatii au nevoie de modele, au nevoie sa fie motivati si ghidati pentru a da randament. Un manager care nu face decat sa le vaneze constant greselile si sa profite de momentele de slabiciune este considerat un conducator toxic. Mai mult, daca acesta va dezvolta o relatie cu angajatii bazata pe supunere si frica, va risca sa piarda oameni competenti. Faptul ca este superior ierarhic nu inseamna ca trebuie sa profite si sa manifeste un exces de putere. Indiferent cat de bun este jobul, un angajat care se confrunta cu un astfel de sef ar putea renunta la locul de munca.
- Asteptari nerealiste
Intre sefi si manageri exista o mare diferenta. Daca sefii au ca scop doar profitul si se asteapta ca angajatii sa lucreze 7/7 zile, ore suplimentare si proiecte peste proiecte simultan, managerii buni vor aprecia efortul angajatilor, vor oferi recompense si vor renunta la comportamentele care duc la epuizarea salariatului. Sa-I soliciti angajatului ceva ce stii din start ca este aproape imposibil de realizat, este o tehnica total nepotrivita care s-ar putea sa se incheie cu demisia lui pe masa. Oamenii au nevoie de incredere, de respect si de aprecierea muncii lor.