Aplicatia care poate detecta semnele timpurii ale unor boli oculare 

Aplicatia care poate detecta semnele timpurii ale unor boli oculare 

Tehnologia a ajuns atat de departe incat este posibil ca o aplicatie sa-ti scaneze poza cu portretul tau si sa-ti spuna de ce fel de boli suferi. Astfel de scenarii care pareau SF acum cateva decenii sunt astazi cat se poate de reale si nu putem decat sa ne imaginam ce surprize ne va mai aduce stiinta moderna in viitorul apropiat.

Doi cercetători de la Universitatea Baylor din Statele Unite ale Americii au dezvoltat o aplicatie pentru smartphones care poate detecta semne precoce ale unor boli grave de ochi la copii, precum retinoblastomul, cea mai frecventa tumora intraoculara maligna care afecteaza sugarii si copiii mici. Unul din simptomele retinoblastomului este leucocoria sau ”ochiul alb”, caracterizat printr-un reflex de lumina alba care apare la anumite unghiuri atunci cand o lumina straluceste in pupila. CRADLE a fost conceputa sa caute astfel de urme de reflexe anormale de pe retina, dar si alte tulburari oculare comune.

Leucocoria este depistata foarte greu la un consult pediatric normal, de aceea aplicatia CRADLE reprezinta o descoperire extrem de importanta. Conform unui studiu publicat in revista Science Advances, aplicatia CRADLE reprezinta un instrument eficient care-i ajuta pe parinti sa detecteze leucocoria in faze incipiente si sa-si monitorizeze copiii pe durata dezvoltarii lor. Cercetarile indica faptul ca, in timp ce doar 8% din pediatri descopera leucocoria la un control de rutina, CRADLE o poate descoperi in 80% dintre cazuri.

Experienta unuia dintre cercetatorii de la Universitatea Baylor de parinte a unui copil cu retinoblaston a facut posibila aparitia aplicatiei. CRADLE a fost creata in 2014 pentru iPhone si in 2015 pentru Android dupa ce fiul unuia dintre cercetatori si-a pierdut ochiul drept, ca urmare a acestei afectiuni. Datorita aplicatiei CRADLE, ochiul stang al copilului a putut fi salvat.

 

Cum functioneaza aplicatia CRADLE

 

 

Fotografiile reprezinta o oportunitate foarte buna pentru a detecta semne anormale de reflexe de pe retina, insa atunci cand leucocoria apare la intensitate mica, la o rezolutie scazuta si doar in cateva fotografii, aceasta afectiune devine greu de depistat. In schimb, retelele neuronale artificiale care functioneaza autonom pe smarphone-uri pot ajuta la depistarea rapida prin scanarea tuturor fotografiilor existente in telefon.

Cercetatorii au descoperit ca eficienta aplicatiei CRADLE se datoreaza in special marimii si frecventei esantionului de fotografii. Conform studiului, numarul mare de fotografii facute de familie si prieteni si diferitele ipostaze si medii in care se fac respectivele fotografii ofera o varietate mare de oportunitati pentru ca lumina sa reflecte leziunile oculare, indiferent de locatia acestora la nivelul ochilor.

Aplicatia CRADLE analizeaza in mod privat imagini digitale stocate direct pe dispozitivul utilizatorului, fara sa fie nevoie sa incarci vreo fotografie pe un anume site. O data analizate aceste imagini, CRADLE avertizeaza utilizatorul atunci cand este detectata leucocoria. Versiunea Android a CRADLE functioneaza autonom, analizand fotografiile recente dupa scanarea fotografiilor existente in galeria initiala, pe cand versiunea iOS necesita utilizatorului sa initieze el analiza fotografiilor de fiecare data cand sunt introduse alte fotografii.

IMPORTANT! Pe masura ce algoritmul aplicatiei a devenit mai sofisticat, capacitatea sa de a detecta chiar si cazuri usoare de leucocorie s-a imbunatatit considerabil. Insa, pentru a avea rezultatele scontate, este recomandata folosirea unui esantion mare de fotografii. Conform cercetatorilor, CRADLE este mai eficienta in detectarea leucocoriei daca se folosesc mai multe fotografii ale copiilor in diferite ipostaze si medii (in interior, in aer liber, in lumina soarelui, in lumina unei lampi de birou etc). Nu se recomanda folosirea CRADLE pentru a analiza o singura fotografie sau un set mic de fotografii. De asemenea, nu se recomanda utilizarea CRADLE pentru a analiza un numar mic de fotografii luate din ochi complet dilatati intr-o sala de examinare intunecata deoarece aplicatia a fost conceputa pentru a analiza pupile care nu au fost dilatate artificial.

Daca initial aplicatia a fost creata doar pentru depistarea leucocoriei, ea este acum folosita pentru a detecta cataracta, stratul de fibre nervoase mielinice, eroarea de refractie si alte boli oculare. Cercetatorii continua sa imbunatateasca aplicatia, incercand sa reduca detectarile false pozitive.

In prezent, aplicatia poate fi descarcata gratuit si poate fi gasita sub numele de „White Eye Detector” (Detectorul Ochiului Alb).