Amnistia fiscala. Pe cine avantajeaza si ce datorii vor fi sterse?

Amnistia fiscala. Pe cine avantajeaza si ce datorii vor fi sterse?

Ministerul Finantelor a publicat proiectul de ordonanta de urgenta privind aministia fiscala 2024, prin care firmele, persoanele fizice, dar si entitati publice vor putea beneficia de taieri substantiale din datoriile pe care le au catre ANAF. Statul apeleaza la aceasta metoda in contextul in care gradul de recuperare a arieratelor este destul de scazut, iar volumul creantelor bugetare neincasate la buget este de aproximativ 175 de miliarde de lei.

 

Beneficii pentru persoanele fizice si firme

Amnistia fiscala vizeaza atat persoanele fizice, cat si companiile. Masura a fost luata in detrimentul executarii silite, care in contextul actual, nu reprezinta “o solutie pentru sustinerea mediului de afaceri”, sustine Ministerul Finantelor.

 

Astfel, potrivit documentului, statul va sterge 50% din datoria principala si dobanzile si penalitatile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei si aleg sa le plateasca. Mai exact:

 

Debitorii, persoane fizice, inclusiv cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv in cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, pot beneficia de:

  1. a) anularea unui procent de 50 % din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;
  2. b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

 

Totodata, persoanele fizice care au datorii mai mari de 5.000 lei si le platesc, vor beneficia de stergerea a 25% din principal si a tuturor accesoriilor. Documentul prevede:

Debitorii, persoane fizice, inclusiv cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv in cuantum mai mare de 5.000 lei, pot beneficia de:

  1. a) anularea unui procent de 25 % din obligatiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, in situatia in care acestea sunt stinse in procent de 75 % pana la data depunerii cererii de anulare dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;
  2. b) anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

 

Amnistie fiscala vizeaza si firmele cu datorii. In ce priveste companiile, acestea pot beneficia de amnistie integrala a dobanzilor si penalitatilor, in cazul achitarii datoriilor pana la data de 25 noiembrie. Firmele care nu inregistreaza datorii vor primi din oficiu o bonificatie de 3% din impozitul pe profit sau venit (microintreprinderi) la termenul scadent de plata. Bonificatia va fi acordata automat, din oficiu, dar va compensa alte impozite si taxe datorate in anul 2025.

De amnistia fiscala se estimeaza ca vor beneficia peste 330.000 de firme si peste 848.000 persoane fizice. De asemenea, a fost estimat un procent de incasare a acestor tipuri de creante la buget de pana la 20% din valoarea acestora.