Alexandra Smedoiu: Femeile și munca. Interminabilul balans pe pânza de păianjen

Alexandra Smedoiu: Femeile și munca. Interminabilul balans pe pânza de păianjen

Îndeplinirea atribuțiilor, atingerea obiectivelor și contribuirea la succesul organizației sunt  principalele responsabilități pe care fiecare le avem la locul de muncă. Pentru femei însă, acesta este doar un prim set de sarcini zilnice, dincolo de programul de lucru, multe dintre ele fiind nevoite să preia încă o serie de responsabilități domestice și de îngrijire – “munca invizibilă”.

Adesea subevaluată și subapreciată, aceasta poate contribui însă la o mai mare presiune asupra lor și poate afecta echilibrul între muncă și viața personală, pachetul dublu de obligații putând ușor conduce la o suprasolicitare fizică și mintală, crescând nivelul de epuizare și stres.

Și totuși, deși într-o zi muncesc mai mult decât bărbații și sunt mai mult expuse la epuizare, femeile nu simt că sunt o prioritate. Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent studiu cu impact în mediul organizațional – Deloitte’s Women @ Work: A Global Outlook.

Efectuat pe 5.000 de femei din 10 țări, studiul din 2023 evidențiază câteva semne de progres,  cum ar fi ratele de burnout, care au scăzut prin comparație cu 2022 (28% în 2023, față de 46%, în 2022), la fel comportamentele neincluzive. Și experiențele de muncă hibride s-au îmbunătățit, dar aceste probleme sunt încă o provocare pentru mulți, apreciază autorii studiului, pentru că alți factori s-au agravat.

Încă un subiect tabu

De exemplu, față de anul trecut, s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de respondente care se simt confortabil să vorbească despre sănătatea mintală la locul de muncă. Mai puține femei decât în 2022 simt că beneficiază de sprijin adecvat pentru sănătatea mintală de la angajator, iar mai multe se simt în imposibilitatea de a renunța la muncă, chiar dacă responsabilitățile lor pentru sarcinile casnice au crescut. Un aspect extrem de negativ, mai multe femei din întreaga lume și-au părăsit locul de muncă în ultimele 12 luni decât în 2021 și 2020 la un loc.

Ca element de noutate, în raportul din acest an, cercetarea explorează și modul în care problemele de sănătate ale femeilor le afectează viața profesională. Una din cinci femei a raportat că se confruntă cu probleme de sănătate legate de menstruație sau menopauză, dar trec în tăcere prin durere și disconfort, cel puțin în parte din cauza stigmatului persistent încă în jurul acestor subiecte.

Și încă un aspect îngrijorător, mai mult de o treime dintre respondente au recunoscut că simt nevoia să acorde prioritate carierei partenerului față de a lor, adesea pentru că partenerul este cel care câștigă mai mulți bani. Citeste continuarea pe revistacariere.ro