Sedentarismul este boala nationala in Romania. Tara noastra se plaseaza in topul celor mai sedentare populatii din Uniunea Europeana. Lipsa miscarii poate duce la depresie, cresterea colesterolului, hemoroizi, hipertensiune, obezitate si lista poate continua cu afectiuni care ne pun viata in pericol. In randul angajatilor romani, practicarea sportului este o raritate. Pentru a veni in sprijinul acestora, Parlamentul a votat proiectul de lege care prevede ca abonamentul la sala, acordat de firme, pentru angajati, sa fie neimpozabil si deductibil.
Legea care vrea sa combata sedentarismul in randul angajatilor romani
Potrivit initiativei USR, votate de Parlamentul Romaniei, angajatii vor putea beneficia de abonamente la sala de sport, dar si de programe de recuperare medicala din partea companiilor. Aceste beneficii extrasalariale vor aduce avantaje si pentru firme.
Proiectul reglementeaza regimul fiscal aplicabil contravalorii acestor abonamente:
“contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, precum si contravaloarea abonamentelor oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana reprezinta cheltuieli deductibile limitat, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit si nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale”.
De acesta masura vor beneficia atat salariatii, cat si cei care au venituri din activitati independente. Legea a fost trimisa spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
62% dintre romani nu fac niciodata sport
Datele din raportul -Eurobarometru Special 525 din 2022 sunt ingrijoratoare pentru Romania. 62% dintre romani au declarat ca nu fac sport niciodata. 13% dintre romani stau asezati mai mult de 8 ore si jumatate in fiecare zi.
Intrebati cat de des practica “alte activitati fizice, precum mersul cu bicicleta dintr‐un loc in altul, dansul, gradinaritul etc.?”, 52% dintre romani au declarat ca niciodata, iar doar 5% au precizat ca fac aceste lucruri regulat.
La intrebarea –“Cat timp petreceti asezat intr‐o zi obisnuita?”- romanii au raspuns:
2 ore si 30 de minute sau mai putin - 23%
intre 2 ore si 31 de minute si 5 ore si 30 de minute - 37%
intre 5 ore si 31 de minute si 8 ore si 30 de minute -24%
8 ore si 31 de minute sau mai mult – 13%
Totodata, doar 9% au precizat ca fac sport intr-un centru de fitness, iar 3% intr-un club sportiv. Cei mai multi dintre cei care aleg sa faca miscare, practica activitati sau antrenamente acasa.
In privinta motivelor pentru care nu fac miscare, 8% dintre romanii intrebati au raspuns ca este prea scump, iar cei mai multi au spus ca nu au timp sau nu sunt interesati.
Eurobarometrul a inclus 1.057 de interviuri in Romania, prin metoda fata-in-fata, derulate in intervalul 19 Aprilie ‐ 13 Mai 2022.