A fost creat asfaltul inteligent care poate controla trotinetele electrice

A fost creat asfaltul inteligent care poate controla trotinetele electrice

Stiinta este intr-o continua evolutie, iar cercetatorii din intreaga lume nu inceteaza sa ne uimeasca cu inovatiile lor tehnologice. Daca de curand am aflat despre sistemul inteligent creier-calculator care poate fi capabil sa ne citeasca gandurile, acum este cazul sa aflam despre ”asfaltul inteligent” care poate fi capabil sa ne controleze miscarile.

Vehiculele autonome sunt tot mai prezente pe drumurile noastre, iar acest lucru duce la o supra-aglomerare si la un risc mai mare de accidente pe strazi. Avand in vedere viteza destul de mare pe care aceste vehicule sunt capabile s-o atinga, devine tot mai clara nevoia de a gasi solutii inovative de a face circulatia rutiera mai sigura si mai confortabila.

Adaptarea pavajelor la vehiculele autonome este o astfel de solutie inovativa si a devenit una dintre principalele provocari din domeniul ingineriei rutiere. Oamenii de stiinta incearca sa dezvolte infrastructuri inteligente care sa asigure o circulatie in conditii de siguranta maxima, ajutand in acelasi timp sa ghideze vehiculele si sa ofere informatii despre starea drumului.

In acest context, cercetatorii de la Universitatea din Granada (UGR), Spania, au proiectat ”asfaltul inteligent” realizat cu materiale magnetice, care cresc semnificativ siguranta dispozitivelor de mobilitate personala, in special trotinete electrice, in zonele urbane. Acest proiect face parte dintr-un domeniu de cercetare mai amplu, cel al ”oraselor inteligente”, care are scopul de a crea infrastructuri mai bune pentru locuitorii din zona urbana, de la transportul public la economii de energie, durabilitate si eficienta generala.

 

Cum functioneaza asfaltul inteligent

 

Asfaltul inteligent este realizat cu materiale magnetice care isi modifica proprietatile in prezenta campurilor magnetice externe. Aceste materiale pot fi codificate folosind particule metalice, putand astfel ”transmite” informatii vehiculelor autonome care trec pe asfalt. Asfaltul va atentiona trotineta sa incetineasca sau ar putea chiar opri automat motorul electric in caz de pericol.

 

Sursa foto: University of Granada

Concret, se adauga diferite cantitati de material metalic sub drumuri, trotuare si treceri de pietoni, in diferite zone ale orasului. Cu ajutorul acelui material metalic poate fi generat un cod care sa identifice trotinetele electrice si care sa le transmita in timp real diverse instructiuni. De exemplu, asfaltul poate transmite informatia utilizatorului trotinetei de a reduce viteza in conformitate cu zona pe care acesta o traverseaza, iar in cazul in care viteza nu este redusa la timp, se poate declansa oprirea motorului electric si activarea trotinetei doar pe modul manual.

Cercetatorii spanioli sustin ca aceste materiale codificate pot fi dezvoltate folosind proceduri de constructie mai putin invazive.

Totusi, pentru ca acest asfalt sa functioneze este nevoie de o trotineta electricăcompatibila. Primul prototip de trotineta care sa interactioneze cu aceste coduri de asfalt a fost dezvoltat si prezentat cu succes la Conferinta de anul acesta a Asociatiei Europene de Tehnologie a Asfaltului (EATA) din Granada, o conferinta care reuneste an de an experti si cercetatori de prestigiu international din domeniul ingineriei.

Dezvoltarea unui sistem integrat de pavaje inteligente este una din provocarile viitorului, iar cercetarile in acest domeniu continua in intreaga lume. Fie ca se vor folosi retele de fibre optice de inalta capacitate sau senzori care sa functioneze pe baza undelor de frecventa radio, pavajul inteligent va oferi drumuri mai sigure, mai durabile si mai eficiente. Cu ajutorul lor, se va putea controla traficul mai bine, se vor putea monitoriza conditiile meteorologice si de suprafata ale drumurilor, astfel incat circulatia rutiera sa se imbunatateasca, iar riscul de accidente sa fie mai bine gestionat.

Te-ar putea interesa si: Utilizatorii WhatsApp risca sa primeasca ban permanent