Deseori, cei mai competenti angajati isi dau demisia in cele mai neasteptate momente. Managerii isi pun multe intrebari in privinta motivelor care au stat la baza acestor alegeri, ajungand sa dea vina pe afacere. De fapt, exista mai multe nemultumiri pe care angajatii le au si care pot determina parasirea locului de munca.
Managerii pot evita astfel de situatii daca sunt atenti la urmatoarele comportamente de evitat:
1. Suprasolicitarea
Suprasolicitarea angajatilor buni ii afecteaza mult pe oameni, pentru ca ii face sa simta ca si cum ar fi pedepsiti pentru performantele lor. In acelasi timp, suprasolicitarea angajatilor este contraproductiva. Potrivit unui studiu de la Stanford, productivitatea pe ora scade brusc atunci cand saptamana de lucru depaseste 50 de ore.
2. Nerecunoasterea muncii angajatilor
Managerii trebuie sa stie cum sa comunice cu oamenii din subordine, pentru a afla ce ii bucura si ce ii motiveaza, pentru ca mai tarziu sa le ofere recompensa pentru lucrul bine facut.
3. Nepasarea fata de angajati
Se pare ca mai mult de jumatate dintre cei care parasesc locurile de munca o fac din cauza relatiei cu seful. Companiile inteligente au manageri cu compentente mari de comunicare, oameni care stiu cum sa dialogheze cu ceilalti, fara a ii jigni sau enerva pe subalterni. Astfel de sefi sunt cei care vor sarbatori succesul unui angajat, vor empatiza cu cei care trec prin perioade grele, si ii va incuraja in mod constant la munca.
4. Nerespectarea angajamentelor
Atunci cand un sef nu isi respecta promisiunile, isi pierde din respect in fata angajatilor. La randul lor, si angajatii ii vor urma exemplul negativ, ignorand si nerespectand sarcinile care ii sunt atribuite.
5. Angajarea si promovarea unor oameni nepotriviti
Angajatii buni isi doresc sa lucreze cu profesionisti, iar angajarea unor oameni nepotriviti afecteaza si intarzie munca celor competenti. Promovarea persoanelor nepotrivite este des intalnita. Cei care muncesc necontenit pentru a obtine o promovare vor pleca daca se vor simti discriminati in fata celor alesi numai pe “ochi frumosi”.
6. Angajatii nu sunt incurajati sa isi urmeze pasiunile
Angajatii talentati sunt si cei mai pasionati. Un manager bun ar trebui sa le ofere acestor angajati oportunitati pentru ca sa isi valorifice pasiunile si sa devina mai buni in domeniul lor.
7. Nedezvoltarea competentelor angajatilor
Cei mai talentati angajati doresc mai mult feedback decat ceilalti, de aceea este foarte important sa existe un dialog la locul de munca.
8. Lipsa de creativitate
Angajatii pasionati de munca lor isi doresc sa imbunatateasca tot ce fac. Monotonia ii face sa isi urasca locurile de munca.
9. Lipsa de provocari
Sefii de exceptie au talentul de a isi provoca angajatii sa realizeze lucruri care initial par de neconceput. Aceste target-uri ii vor motiva pe angajati, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Pentru ca cei mai buni angajati sa nu plece niciodata este foarte important modul in care sunt tratati la locul de munca. Un loc prietenos si o munca recompensata corect vor fi intotdeauna apreciate foarte mult de catre angajati.
Sursa: Ivoline.ro