Steve Jobs a venit, a vazut, a cucerit... si a lasat in urma niste cuvinte care ar trebui sa devina legi pentru traitul armonios.
Urmatoarele sapte sfaturi fac dovada acestui lucru:
1. “Inovatia il diferentiaza pe lider de follower”
Ideile fara actiune nu sunt idei, ci regrete.
In fiecare zi, multi oameni lasa ezitarea si nesiguranta sa ii opreasca din a actiona asupra unei idei.
Gandeste-te la cateva dintre ideile pe care le-ai avut: fie ca era vorba de un nou business, o noua cariera, sau chiar un job part time.
Privind in urma, cate dintre ideile tale ar fi putut sa fie castigatoare, mai ales daca ai fi dat tot ce este mai bun din tine? Ai fi putut vorbi de un procent decent de idei bune?
Ghicesc ca ar fi fost destule ... deci incepe sa te increzi in analiza, in judecata, si in instinctele tale un pic mai mult decat o faceai ieri!
Cu siguranta, nu vei castiga de fiecare data... Dar daca nu faci nimic si le permiti ideilor sa devina regrete, mereu o sa interpretezi gresit succesul si viata.
2."Sunt ferm convins ca aproape 50% din ceea ce ii separa pe antreprenorii de succes de cei mediocri este perseverenta pura”
Toata lumea spune ca merge o mila in plus. De fapt, nimeni nu face asta. Multi se gandesc de ce ar fi singurii care fac asta si apoi renunta. De aceea, teritoriul “unei mile in plus” este atat de pustiu. Si tocmai de aceea, este vorba de un teritoriu plin de oportunitati.
Fii matinal. Stai pana taraziu. Da un telefon in plus, un e-mail in plus, realizeaza mai mult research decat ar trebui. Ajuta un client sa despacheteze un colet.
Nu astepta sa ti se ceara sa faci ceva - ofera-te! Nu le spune angajatilor doar ce sa faca... arata-le ce sa faca, lucreaza cot la cot cu ei!
De fiecare data cand faci ceva, gandeste-te la inca un lucru pe care l-ai putea face, mai ales daca alte persoane nu sunt la fel de implicate.
Sigur, nu este usor. Dar este ceea ce te face diferit. Iar in timp, este secretul care te va face sa atingi succesul.
3."Modelul meu pentru business este formatia The Beatles. Erau patru tipi care isi echilibrau foarte bine tendintele negative personale. Rezultatul era mai extraordinar decat suma partilor. Asa vad eu si afacerile: lucrurile mari in business nu sunt niciodata facute de o singura persoana, ci de o echipa de oameni.”
Unii dintre angajatii tai iti testeaza limitele rabdarii. Unii dintre clienti sunt respingatori. Unii dintre prietenii tai sunt egoismul in persoana. Nu te mai plange! Tu i-ai ales!
Daca oamenii din jurul tau te fac nefericit, nu este vina lor. Tu esti de vina. Se afla in viata ta, fie profesionala, fie personala - pentru ca tu i-ai atras spre tine si i-ai lasat sa ramana acolo.
Gandeste-te la tipul de persoane cu care vrei sa lucrezi. Gandeste-te cu ce fel de clienti te entuziasmeaza sa lucrezi. Gandeste-te la ce prieteni ai vrea sa ai.
Apoi realizeaza toate schimbarile necesare pentru a atrage acest tip de oameni. Oamenii muncitori vor sa lucreze cu oameni care le seamana. Iar angajatii exceptionali isi doresc sa lucreze pentru sefi exceptionali.
Fii cea mai buna versiune a ta si munceste pentru a te inconjura de oameni care sunt chiar mai buni decat tine!
4."Lucrurile favorite din viata mea nu costa bani. Cea mai pretioasa resursa pe care o avem este timpul.”
Deadline-urile stabilesc parametrii, dar uneori nu intr-un sens bun. Daca le dai oamenilor un deadline de 2 saptamani pentru a realiza un task, vei vedea ca vor livra rezultatul chiar in doua saptamani. Chit ca munca putea sa dureze mai putin!
Asa ca uita de deadline. Un task ar trebui sa ocupe numai atata timp cat o cere. Inceraca sa fii cat mai eficient si rapid in respectarea unui task! Astfel, poti folosi timpul ramas liber in avantajul tau.
Oamenii de rand lasa ca timpul sa se impuna asupra vointei, in timp ce oamenii exceptionali isi impun vointa asupra timpului.
5."Uneori, cand inovezi, faci greseli. Este bine sa le recunosti repede, si sa incepi sa imbunatatesti alte inovatii”
Intreaba-i pe oameni de ce au obtinut succesul. Multi o sa aiba un discurs care abunda in pronume personale ca “eu”. Foarte rar o sa auzi si cate un “noi”.
Apoi intreaba-i de ce au esuat. Vei observa repede o distanta in discurs, pe care o intalnesti la copii. Asa apare in ecuatie: “Jucaria mea s-a stricat...” in loc de “Mi-am stricat jucaria...” Vor spune ca economia s-a prabusit. Ca piata nu a fost pregatita. Ca furnizorii nu au putut tine pasul cu ei. Oricum ar fi, vor spune ca este vina altcuiva sau a unui fenomen obiectiv, pe care nu aveau cum sa-l controleze.
Prin aceasta distanta pe care o pun intre ei si actiune, oamenii nu invata din greseli.
Desigur, exista cazuri cand esuam din cauza unor factori externi. Dar, de cele mai multe ori, este din vina noastra. Si este in regula sa fie asa. Orice persoana de succes a esuat, chiar de nenumarate dati. Tocmai de aceea are succes astazi.
Imbratiseaza orice esec! Accepta-l, invata din el, asuma-ti intreaga responsabilitate si asigura-te ca data viitoare o sa iasa mai bine.
6. "Nu m-am intors la Apple ca sa fac avere. Am fost foarte norocos in viata, dovada ca aveam deja una. Cand aveam 25 de ani, valoarea mea neta era estimata la cca. 100 milioane de dolari. Am hotarat atunci ca nu o sa las acest lucru sa imi distruga viata. Nu ai cum sa cheltui vreodata toata suma, iar eu nu vad bogatia ca ceva care imi valideaza inteligenta.”
Banii sunt importanti, pentru ca iti dau sansa sa faci multe lucruri cu ei. Dar dupa un anumit punct, banii nu au puterea sa ii faca pe oameni fericiti.
Ma gandesc la acest lucru ca la sindromul “casei mai mari”. Vrei o casa mai mare. Ai nevoie de una mai mare. ( Nu tocmai, dar asa crezi ca simti...)
Asa ca o cumperi. Viata este buna... pana peste cateva luni, cand casa ta cea mare si extraordinara devine doar “acasa”. Noul devine din nou normalul cu care te-ai obsinuit.
Acest lucru se intampla pentru ca lucrurile iti ofera mici explozii de fericire, care sunt trecatoare. Pentru a fi fericit, nu alerga dupa lucruri materiale, ci vaneaza experiente!
Intr-o zi, nu o sa iti mai aduci aminte ce ai avut... dar, cu siguranta, nu vei uita niciodata ce ai experimentat.
7. "Munca o sa iti ocupe o mare parte din viata, iar singurul mod de a fi cu adevarat satisfacut este sa faci ceea ce tu crezi ca este o munca exceptionala. Iar singurul mod prin care faci ceva exceptional este sa iubesti ceea ce faci. Daca inca nu ai gasit acest lucru, cauta in continuare. Nu te plafona. O sa stii, cu toata inima, cand vei gasi ce ai cautat.”
Inca nu ai idee ce te pasioneaza? Nu e nimic. Alege ceva interesant. Alege ceva care sa fie viabil financiar - oamenii trebuie sa te plateasca pentru ceea ce aduci tu prin munca.
Apoi munceste dedicat. Perfectioneaza-ti aptitudinile: fie ca sunt manageriale, de vanzare, de gestionare, de creatie... nu conteaza domeniul. Satisfactia victoriilor mici te va motiva sa perseverezi in munca dedicata. Vei vrea tot mai mult, iar avansarea ta profesionala se va observa la sfarsit.
Asa se intampla ca intr-o zi te vei trezi incredibil de multumit. Pentru ca faci o munca extraordinara, o munca pe care ai crescut-o si care te-a crescut, acel ceva pe care ai ajuns sa il iubesti.
Sursa: Inc.com
Autor: Jeff Haden, editor Inc
Traducere: Diana Petroiu