In ultimii doi ani si jumatate, au fost intervievati 65 de antreprenori, care sunt si milionari, despre felul in care se construiesc afacerile de succes. Astfel, s-au aflat multe informatii interesante, care au revelat multe lectii surprinzatoare, ce depasesc sabloanele stiute despre tema antreprenoriatului.
Urmatoarele sunt sapte lectii utile pentru cei care detin afaceri:
1. Niciodata sa nu crezi ca stii mai multe decat personalul tau
Publicatia "Entrepreneur" a avut onoarea de a il intervieva pe Richard Branson, Fondator al Virgin Group, care a oferit o definitie diferita despre ce inseamna leadershipul:
“Pe toti angajatii mei ii ascult, am incredere in ei si ii respect, lasandu-i sa aiba un cuvant de spus. Niciodata nu cred ca stiu mai multe decat ei”, a precizat Branson.
2. Fii de succes sau du-te acasa!
In mod constant, ni se repeta ca trebuie sa inovezi, sa risti totul intr-o actiune, in caz contrar, nu iti mai ramane altceva de facut decat sa renunti.
O lectie foarte interesanta am primit-o de la Seth Godin, autorul a multe bestselleruri si marketer influent, care a demontat mitul conform caruia “go big or go home” ar trebui sa fie motto-ul antreprenorilor. Godin propune o alta varianta a succesului: sa incepi fiind mic, de jos, dar sa nu amani momentul dezvoltarii business-ului.
3. Clientul nu are intotdeauna dreptate
Multi antreprenori subscriu la filozofia aceasta. Dar Tim Ferris, autor reputat de la New York Times, contesta aceasta idee.
Ferriss ne-a aratat ca unii clienti nu trebuie luati in seama, incat sa te dai peste cap pentru a le oferi servicii de top. “Concedierea” clientilor dificili iti ofera mai mult timp pentru consolidarea relatiei cu cei buni, strategie care te ajuta in acelasi timp sa faci mai multi bani si pe termen lung.
4. Nu trebuie sa fii inteligent pentru a reusi
“Wantrepreneurs” (cei care isi doresc sa fie antreprenori) cred de multe ori ca trebuie sa fie cei mai destepti din industria in care vor sa reuseasca. Uneori, tocmai inteligenta este o piedica in calea viselor tale antreprenoriale.
Neil Patel, fondatorul Kissmetrics, crede ca tot ce trebuie sa faci pentru a fi un antreprenor de succes este sa angajezi oameni destepti.
5. Fii egoist in rezolvarea problemelor
Antreprenorii de succes se ocupa de rezolvarea problemelor altora, nu? Poate, dar Danae Ringelmann, fondator Indiegogo, ne-a invatat ca pentru a avea succes in afaceri, trebuie sa te axezi pe rezolvarea propriilor probleme.
Fii egoist in rezolvarea problemelor! Daca te confrunti cu o provocare, este foarte posibil sa nu fii singurul care trece prin asta.
6. Investeste in propria afacere
Potrivit informatiilor oferite de Barbara Corcoran, femeie de afaceri din SUA, sa vanezi piete necunoscute este o cale rapida de esec.
De aceea, este bine sa investesti in afacerea ta, in cea pe care o cunosti, fara sa te avanti in zonele necunoscute.
7. Banii nu sunt principalul motor
Multi oameni incep afaceri cu gandul la bani. Marie Forleo, fondator Marie TV si B-School, a impartasit care este reteta succesului pentru antreprenori:
“Banii nu sunt principalul motor. Oamenii pe care ii vad ca au cel mai mare succes sunt condusi de ceva mai profund. Exista in ei o dorinta puternica de a face o diferenta.”
Cei care cauta numai beneficiile financiare dispar la un moment dat de pe piata, considera Marie Forleo.
Acestea sunt doar cateva dintre lectiile valoroase pe care le-au oferit mai multi antreprenori de succes si care sunt puse in practica in business-urile lor profitabile.
Sursa: Entrepreneur