In societatea actuala, experienta si cunostintele incep sa isi piarda relevanta in fata importantei abilitatilor sociale. Potrivit unui studiu realizat de un celebru economist, se pare ca indeplinirea task-urile bazate pe aceste abilitati au crescut cu 24% in ultimii 30 de ani.
Exista diferite tipologii de angajati a caror incapacitate de a interactiona eficient iti poate afecta propria cariera. Este important sa depistezi acele tipuri de persoane care nu reusesc la job si sa le analizezi comportamentul, incercand sa tii cont de greselile pe care le fac.
Lasul
Frica este un factor motivational foarte puternic. La locul de munca, oamenii care sunt condusi de frica recurg la comportamente irationale daunatoare pentru cei din jurul lor. Persoanele lase ii invinovatesc repede pe ceilaltli pentru a-si ascunde propriile greseli.
Arogantul
Aroganta este increderea de sine falsa, condusa intotdeauna de numeroase slabiciuni si complexe de inferioritate. O persoana aroganta crede ca tot ceea ce exista in jur are legatura cu ea si, prin urmare, tot ceea ce vei face va fi doar o provocare pentru el. Angajatii care fac parte din aceasta categorie au performanta redusa la locul de munca si nu reusesc sa comunice cu sefii si colegii.
Citeste si 5 strategii pentru a face fata unui Bully
Temperamentalul
Unele persoane nu reusesc in niciun fel sa isi controleze emotiile. Proiecteaza asupra celor din jur propriile temeri, facandu-te sa te simti vinovat pentru lucruri care nu te vizeaza. Persoanele temperamentale nu se descurca bine la locul de munca, deoarece abilitatea de a rationaliza le este umbrita de propriile emotii.
Victima
In prima faza, cand de abia ii cunosti, ti se pare ca acesti oameni sunt cei mai nefericiti si ai tendinta sa ii asculti si ajuti. Insa, pe masura ce timpul trece, realizezi ca asemenea oameni sunt victime tot timpul. Genul acesta de persoane fac o drama din orice situatie intampinata si au impresia ca toata lumea este impotriva lor.
Neincrezatorul
Oamenii care nu au incredere in ei isi cer scuze pentru orice lucru pe care il fac. Acestia se tem de esec si cred ca scuzele pot functiona ca o metoda de siguranta. Numai ca, din pacate, scuzele exagerate vor stirbi din stralucirea ideilor lor si ii vor face sa para slabi.
Se poate concluziona ca atitudinile prezentate mai sus sunt sursa sigura de a esua in cariera. Ceea ce te va scapa de la un asemenea dezastru este dorinta de schimbare si de a incerca sa iti transformi defectele in calitati.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: entrepreneur.com
Traducere: Minodora Florescu