Cum ne raportam la risc? Ce lectii putem invata din experientele care ne testeaza curajul si caracterul?
Sase oameni care au reusit in domeniul profesional vorbesc despre esec, succes, evolutie si nevoia asumarii riscurilor in business:
Toate lucrurile bune din viata implica un risc, dar cu un acronim putem analiza felul in care alegem oportunitatile la prima vedere. La inceput, masuram cu atentie marimea recompensei in ceea ce priveste oportunitatea pietei, a castigului financiar si a impactului social. Cand vine vorba de investitie, suntem constienti de timpul si resursele noastre. In ceea ce priveste serviciul, lucram la proiecte care aduc numai imbunatatiri lumii. La final, echipa noastra trebuie sa castige “cunoastere” care poate fi proiectata si asupra altor proiecte.
Rebecca Devaney, CEO, Hunter Creative Labs
Pentru a masura riscul, fac mult research pe subiecte ca sa fiu sigura ca am destula informatie pentru a intelege toti factorii de risc. La fel de adevarat este si faptul ca uneori ma incred in intuitia mea. Riscurile nu sunt mereu rele, pot sa fie o oportunitate pentru indivizi si organizatii ca sa creasca. In acelasi timp, riscurile te forteaza sa te gandesti asupra statutului tau actual, iti testeaza toleranta si iti fortifica punctele forte pentru viitor.
—Vivian Zhang, fondator, CTO, NYC Data Science Academy
Problema de fond, in ceea priveste riscul, este de multe ori frica. Am darul de a trai fara frica. Am parasit America corporatista dupa multi ani in care m-am aflat intr-o pozitie de conducere si am devenit antreprenor. Am plecat la drum sa solutionez o problema pe care am intalnit-o in industria mea. Am masurat nivelul de risc si am stiut ca este incredibil de inalt, dar am avut si increderea de a sti ca, in cel mai rau caz, trebuie doar sa imi caut un job. Cand traiesti fara frica poti sa visezi ca ajungi pana la stele!
—Lori Torres, fondator, CEO, Parcel Pending
Riscul este relativ. Inainte de a lua decizii mari imi pun mereu patru intrebari: "Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca lucrurile nu se petrec asa cum am planuit? Daca cel mai rau lucru devine realitate, oare ma voi descurca? Cum imi va influenta acest esec celelalte obiective? Sunt OK cu impactul acestui esec?" Daca ma multumesc cu raspunsurile la aceste intrebari, atunci trec la actiune. Daca nu, renunt la idee.
—Amber Anderson, fondator, CEO, Kayson
Cred ca masor riscul diferit decat persoana mediocra din business. In timp ce ma uit mereu la impactul financiar pe care il are o oportunitate/ decizie asupra afacerii, sunt si cea mai sonora persoana dintr-o incapere, genul care se intreaba: "Ce se va intampla daca nu actionam in aceasta privinta?" In viata mea, misiunea mea personala este sa fac lumea un loc mai bun pentru generatiile viitoare. De aceea, o buna parte din timp vad in deciziile riscante investitii strategice. Se intampla ca cel mai mare succes sa se nasca din ideile cele mai mici.
—Colt Parsons, fondator Resound Partners
Cum detin un start-up in crestere, atentia imi este mereu indreptata spre oportunitatea de cost - unde ar trebui sa ne cheltuim timpul si resursele limitate? Cand iti pui astfel de intrebari, te afli intr-un context care te ajuta sa atenuezi riscul. Cealalta optica este un pic mai existentialista - ce ar putea sa ne omoare? Daca nu reusim ca si companie, care este cauza? Raspunsurile conduc invariabil la atentia pe care o acord catre risipa fondurilor financiare si catre nivelul de investitie corect.
—Nadim Hossain, co-founder, CEO, BrightFunnel
Sursa: Success.com
Autor: Jesus Jimenez
Traducere: Diana Petroiu