Achizitionarea unei locuinte este, pentru multi dintre noi, una dintre cele mai importante decizii pe care le luam pe parcursul vietii.
De aceea este important sa alegem cu atentie cea mai potrivita varianta, dar si cel mai ieftin credit ipotecar pe care il putem accesa, asigurandu-ne ca avem resursele necesare pentru a-l gestiona cu succes, pe intreaga perioada de derularii sale.
Ce putem face insa pentru a alege cel mai ieftin credit ipotecar? Ce tip de credit sa alegem? Cum reusim sa il gestionam eficient, pentru ca ratele sa nu devina impovaratoare in anumite momente ale vietii?
Ai mai jos cateva idei pentru a alege cea mai buna varianta de credit ipotecar pentru familia ta, dar si pentru a-l achita cu usurinta.
1. Economiseste un avans consistent
Bancile iti vor solicita pentru creditul tau un avans ce poate varia, dar poti lua ca reper pentru nivelul acestuia 15% din valoarea locuintei achizitionate.
E important sa il economisesti dinainte – vei avea suma respectiva la indemana, dar vei vedea si ca poti sa fii suficient de disciplinat incat sa pui deoparte, luna de luna, o parte din salariul tau. Vei putea asadar si sa iti achiti, ulterior, ratele creditului.
Evident, poti recurge si la solutia unui imprumut bancar pentru acoperirea avansului apartamentului, asa cum este un credit de nevoi personale, de exemplu. Cazul ideal insa este cand economisesti suma de bani necesara avansului pentru creditul tau ipotecar.
2. Pastreaza un fond de rezerva
Multi dintre noi nu il luam in considerare atunci cand accesam un credit. Gandeste-te insa cat de important este ca, atunci cand apare o cheltuiala neprevazuta, sa ai si un buget cu care sa o acoperi. Nu va fi necesar sa te imprumuti sau sa te gandesti cum te vei descurca banii, pastrand timp si energie pentru a gasi solutii pentru problema ta.
Fondul de rezerva sau depozitul bancar te va ajuta sa te descurci cu rata de la luna la luna.
Pastreaza, asadar, o suma de bani deoparte atunci cand accesezi un credit ipotecar, sau economiseste-o cat mai rapid, odata ce ai luat creditul.
3. Opteaza pentru cel mai ieftin credit ipotecar
Atunci cand vorbim despre un credit cu ipoteca ce se va derula pe parcursul a 20, 25 sau chiar 30 de ani, alegerea unui credit ipotecar cu costuri cat mai avantajoase e deosebit de importanta.
Poti economisi sume importante in acest fel – nu ai nevoie decat de un research atent pe care il poti face online, utilizand un calculator de credit ipotecar.
4. Alcatuieste un buget al familiei, pe care sa il respecti
Un credit ipotecar este un angajament pe termen lung si e cum nu se poate mai important sa faci tot posibilul pentru a te disciplina financiar. Un buget al familiei te va ajuta nu doar sa achiti cu mai mare usurinta rata la credit, ci si sa faci loc pentru ceea ce-ti doresti cu adevarat printre cheltuielile lunare.
Chiar daca presupune un efort din partea familiei, mai mare la inceput, optimizarea modului in care ne folosim resursele financiare va avea rezultate surprinzator de bune pe termen lung.
5. Concentreaza-te pe cresterea venitului familiei
Ne gandim la rezerve si cheltuieli, dar venitul e o componenta cum nu se poate mai importanta daca vorbim despre finantele personale. Daca iti doresti sa gestionezi cu succes un credit pe 30 de ani, nu e deloc rau sa analizezi constant oportunitatile de a castiga mai mult.
Uneori, poti cere pur si simplu un salariu mai mare – in alte situatii, ai nevoie de o schimbare de job pentru a obtine mai multi bani. O calificare in plus iti poate aduce, de asemenea, marirea de salariu pe care o vizezi: intereseaza-te daca nu exista cursuri sau certificari profesionale in domeniul in care activezi!
Venituri suplimentare poti obtine insa si din pasiunea ta, atunci cand poti vinde produsele sau serviciile proprii. De tine depinde totul!
6. Evalueaza periodic situatia, reesalonand sau refinantand atunci cand este cazul
O perioada de 30 de ani este una pe care nu o poti planifica in totalitate. Vei parcurge in acest interval cresteri economice, dar si crize. Lucrurile vor fi mai simple pentru tine odata ce ai o rezerva financiara care te va sustine pe parcursul momentelor de stagnare economica sau recesiune si deschiderea catre noi oportunitati, care vor exista in perioadele de avant economic.
E important sa evaluezi mereu atat situatia ta, cat si oportunitatile de a scadea costurile creditului. In anumite momente, o refinantare in conditii mai bune te poate ajuta sa depasesti o situatie dificila – sau pur si simplu sa economisesti.
Reesalonarea se dovedeste si ea utila in anumite situatii: atunci cand treci prin perioade mai putin bune, treci pe la banca ta si intreaba de aceasta posibilitate. Ratele vor scadea si vor fi mai usor de suportat pentru tine atunci cand reesalonezi un credit ipotecar.