Cu totii le cunoastem numele. Le-am auzit deseori in presa sau la televizor.
Dar ceea ce multa lume nu stie este cum au esuat acesti oameni faimosi, inainte sa devina numele care sunt astazi.
#1 – Jim Carey
Il stim pe Jim Carey ca pe actorul care este mereu cu zambetul pana la urechi, cel care ne-a adus unele dintre cele mai iubite comedii din toate timpurile, ca The Mask, Dumb and Dumber sau Ace Ventura. Dar putini stiu ca povestea de viata a lui Carey este una plina de lupte si dificultati.
A crescut intr-o familie de conditie modesta, cu un tata caruia ii era greu sa isi pastreze joburile. Familia lui era atat de saraca, incat a fost nevoit sa renunte la scoala, la varsta de 15 ani, pentru a se angaja ca om de serviciu, numai ca sa-si sustina familia.
La primul sau numar de stand-up comedy, dintr-un club numit Yuk Yuk’s, din Toronto, a fost huiduit pe scena. Cand a dat o auditie pentru Saturday Night Live, Carey nu a primit rolul.
Intr-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, Carey a spus cum a folosit legea atractiei, pentru a atrage succesul de partea lui. Si-a scris un cec, pentru suma de 10,000,000 milioane de dolari pentru rolul din “Acting Services Rendered”, pe care l-a purtat timp de 7 ani in portofel. Mai tarziu, a reusit sa primeasca aceasta suma, dar pentru rolul din Dumb and Dumber.
#2 – Oprah Winfrey
Viata lui Winfrey a fost mai mult decat grea. Fata a unei mame adolescente, cu venit sub medie, Oprah a fost abuzata sexuala de un verisor, de un unchi, si de un prieten de familie, incepand cu varsta de noua ani. La 14 ani, Oprah a ramas insarcinata, dar fiul ei a murit la scurt timp dupa nastere.
Tot la varsta de 14 ani, Oprah a fost trimisa sa locuiasca cu tatal ei, Vernon, in Tennessee. Acesta a ajutat-o sa se concentreze pe studii, iar Oprah a fost admisa cu bursa la Universitatea din Tennessee, specializarea comunicare. In liceu si in primii doi ani de facultate, Oprah a lucrat ca intern la un post de radio local, job care a ajutat-o sa faca primii pasi spre cariera in mass-media.
Dar, chiar si atunci cand Oprah a fost angajata la un post de televiziune, la stiri, lucrurile nu au mers prea bine. A fost data afara de producator, pe motiv ca “nu se potrivea cu televiziunea”. Abia cand a inceput sa fie implicata in emisiuni de tip talk-show, Oprah a reusit sa se impuna in acest domeniu.
#3 – J.K. Rowling
Povestea lui Rowling este una dintre cele mai inspirationale povesti de succes. Multi o cunosc numai ca pe femeia care a creat fenomenul Harry Potter, insa viata ei a fost plina de dificultati.
In anul 1990, Rowling a avut pentru prima data ideea lui Harry Potter. Ea a declarat ca ideea i-a venit intr-o zi cand se afla in tren. Si a inceput sa scrie cu furie. Un pic mai tarziu, mama ei a murit, dupa zece ani de complicatii cauzate de scleroza.
In 1992, s-a mutat in Portugalia, unde a predat engleza si a cunoscut un barbat care i-a devenit ulterior sot. A devenit mama unei fete. Dupa un an, a divortat si s-a mutat in Edinburgh, ca sa fie mai aproape de sora ei. In acel moment, avea deja 3 capitole scrise, din fenomenul ce avea sa fie Harry Potter, in valiza ei.
In aceasta perioada, Rowling se vedea ca pe o epava. Ramasese fara job si bani, divortata, si cu un copil care era dependent de ea. A urmat o perioada de depresie si Rowling a cerut un ajutor de la stat. A fost o epoca dificila, dar Rowling a avut curajul sa infrunte esecurile.
In 1995, 12 edituri mari i-au respins manuscrisul cu Harry Potter. Un an mai tarziu, o editura mica, Bloomsbury, l-a acceptat. In 1997, cartea a fost publicata in 1000 de copii, dintre care numai 500 au ajuns in librarii. In perioada 1997-1998, romanul a castigat premii ca Nestle Smarties Book Prize si British Book Award for Children’s Book of the Year.
Astazi, J.K. Rowling a vandut peste 400 de milioane de carti si este considerata cea mai de succes autoare din UK.
#4 – Stephen King
Stephen King este cunoscut pentru multe carti aclamate de public, multe dintre care au fost si ecranizate.
Dar primul roman al lui Stephen King, Carrie, a fost respins de 30 de ori inainte sa fie publicat. Ba mai mult, King a aruncat manuscrisul la gunoi. Sotia lui l-a recuperat, pentru ca a crezut cu tarie in visul lui King de a deveni scriitor publicat.
A avut o copilarie cu lipsuri. In anii in care a fost profesor de engleza, a vandut povestiri scurte la reviste, ca sa castige un ban in plus. Astazi, King are peste 50 de carti vandute in toata lumea si 350 de milioane de copii. Va puteti imagina ce s-ar fi intamplat daca Stephen ar fi renuntat sa creada in visul lui?
#5 – Thomas Edison
Thomas Edison este faimosul american care a esuat de 10.000 de ori inainte de a inventa un bec electric destul de bun pentru a fi comercializat.
Cand a fost intrebat de un reporter daca se simte ca un esec si daca ar fi trebuit sa renunte, dupa ce a trecut prin atatea nereusite, Edison a raspuns: “De ce sa ma simt ca un esec? Acum stiu cel putin 9.000 de moduri prin care un bec electric nu va functiona.”
Profesorii obisnuiau sa ii spuna lui Thomas ca este prea prost ca sa invete ceva, iar primii lui doi angajatori l-au dat afara pentru ca nu era “destul de productiv”.
Edison este profund recunoscator mamei sale, care a crezut intotdeauna in el si s-a ocupat de educatia lui. A fost fascinat inca de mic de experimente chimice si inginerie mecanica, domenii care l-au condus spre alegerile din viitor.
Povestile lor sunt dovada cea mai buna ca nu trebuie sa renunti niciodata si ca, pentru a reusi in viata, trebuie intotdeauna sa crezi in visul tau!
Sursa: Wanderlustworker