Fie ca este vorba de o atitudine care se rezuma prin “facem lucrurile astfel pentru ca intotdeauna au fost facute asa” sau pentru ca “toti fac asa”, conformitatea este un mare pericol.
Eu si sotia mea lucram din greu pentru a le da copiilor nostri valorile bune, care conteaza in viata, inca de mici. Dar in afara de mostenirea pe care le-o daruim noi, vrem sa ii invatam pe copii sa gandeasca pentru ei si ca nu trebuie sa le fie frica de a gandi diferit. In ultimii ani, Adam Grant a studiat atent tema originalitatii. In calitate de psiholog organizational, Grant a fost numit profesor de top pentru cinci ani la rand la Wharton Business School, iar studiile sale au castigat numeroase premii.
Intr-un interviu recent, acordat publicatiei The Atlantic, Grant a oferit informatii din ultima lui carte: Originals: How Non-Conformists Move the World.
Pentru a avea copii siguri pe ei si originali, tine cont de urmatoarele 5 aspecte:
1. Incurajeaza-l sa cante la un instrument muzical
Grant aduce in discutie studiile realizate pe castigatorii de Nobel, pe partea de stiinta. Ce au facut acesti oameni diferit in viata? S-a aratat ca oamenii de stiinta erau de doua ori mai predispusi sa fie atrasi de muzica decat o persoana de rand.
In mod interesant, mama lui Einstein l-a fortat pe Albert sa ia lectii de vioara, cand era copil. Mai tarziu, Einstein s-a indragostit de sonatele lui Mozart. Mai tarziu, geniul avea sa spuna ca teoria relativitatii a fost un “gand muzical”.
2. Ofera-le o metoda de evadare
Muzica este doar o forma de evadare. Oamenii de succes sunt:
- de 7 ori mai interesati de pictura si desen
- de 12 ori mai atrasi de scris: fictiune si poezie
- de 22 ori mai apti pentru performance (dansatori/ actori)
Asa ca nu neglija partea artistica in dezvoltarea copilului tau! Afla ce il pasioneaza si incurajeaza-i pasiunea, il va ajuta sa aiba o imaginatie demna de invidiat, calitate foarte apreciata in viata de adult.
3. Axeaza-te pe valori, nu pe reguli
Este foarte usor sa stabilesti reguli noi pentru comportamentul care lasa de dorit, a mentionat psihologul Adam Grant.
Oricum ar fi, aceasta atitudine conduce la doua noi probleme, Daca copiii urmeaza regula, fac asa numai pentru a le face pe plac adultilor, lucru care nu ii ajuta sa gandeasca pentru ei insisi. De partea cealalta, copiii neascultatori s-ar putea sa se revolte impotriva autoritatii, in detrimentul gasirii unor noi perspective de a aborda o problema. Valorile ar trebui sa conteze mai mult decat sistemul de reguli.
4. Incurajeaza mai mult caracterul decat comportamentul
Cand incerci sa modelezi caracterul copilului tau, Grant sugereaza sa eviti propozitii de genul: “nu urma turma” sau “ vezi sa nu ajungi o oaie”.
In schimb, el recomanda sa ii spui copilului ceva de genul: "Esti un nonconformist. Esti cineva care gandeste in mod diferit.”
Astfel, copiii sunt mai predispusi sa internalizeze comportamente ca parte a identitatii lor, dorindu-si sa fie creativi din nou.
5. Foloseste-te de carti pentru a ii invata lectii
Multi parinti au inteles din proprie experienta beneficiile de a le citi copiilor.
Grant ii incurajeaza pe parinti sa mearga putin mai departe. Pornind de la personaje fictionale, parintii ii pot ajuta pe copii sa inteleaga niste lectii morale care altfel sunt greu de explicat.
Intr-o anumita situatie, intrebati-va copilul cum ar proceda personajul lor preferat! Oamenii tind sa imite comportamentele pe care le admira la ceilalti, iar copiii sunt cei mai influentabili. Aveti grija sa le incurajati atentia pentru caractere puternice si bune. Acest mod de a privi lucrurile le va dezvolta creativitatea celor mici.
Sursa: Inc.com
Autor: Justin Bariso, Fondator Insight
Traducere: Diana Petroiu