Pentru a castiga claritate financiara si a descoperi cum sa iti imbogatesti statutul financiar, l-am intervievat pe Joe Duran, CEO si partener la United Capital, prima si cea mai mare companie de management financiar.
Joe este un antreprenor cu renume, investitor, autor de carti ajunse bestseller si un speaker care stie cum sa ii motiveze pe oameni sa traiasca o viata mai satisfacatoare.
Joe Duran afirma ca: “Viata ta va fi plina de sacrificii. Fie ca iti place sau nu, nu vei avea niciodata destul timp, energie, bani sa faci ceea iti doresti”. Exista cinci minciuni despre bani, pe care ni le spunem noua insine, potrivit lui Joe:
1. Mai multi bani vor rezolva problemele
Primul lucru pe care trebuie sa-l recunoastem este ca nu exista un numar magic cand vine vorba de bani: “Cand ajungi la numarul pe care ti-l doresti, iti dai seama ca ai vrea ceva mai mult.”
Joe ne recomanda sa ne gandim la bani ca la benzina: acel fel de resursa finita, care te conduce din punctul A in punctul B.
Joe crede ca multi oameni care au atins succesul ajung la “benzinarie” si isi pierd identitatea cand dau de bani. De asemenea, multi antreprenori care ajung sa isi vanda compania pentru milioane de dolari, iar apoi regreta ca nu au prioritizat corect lucrurile in viata. De exemplu, sufera ca nu au petrecut indeajuns timp cu familia.
Principala problema este ca: “Nu prioritizam zilele, saptamanile, anii in concordanta cu valorile noastre. Credem ca raspunsul este sa strangem bani.”
De fapt, ar trebui sa ne preocupe ca actiunile sa se alinieze cu valorile noastre, indiferent de cati bani avem in banca.
2. Sa crezi ca opinia ta despre bani este adevarul
Cu totii, mostenim opinii de la parinti pe care le luam drept fapte. Apoi pe masura ce inaintam in calatoria vietii, descoperim ca opiniile noastre personale inseamna alt adevar.
Joe Duran crede ca aceste opinii si prejudecati ne limiteaza abilitatea de a lua decizia corecta. Daca nu ai idee cum sa iei hotarari dificile in viata, nu vei ajunge niciodata intr-un loc care sa iti placa si sa te implineasca!
3. Sa crezi ca alegerile financiare sunt binare
Tindem sa percepem multe decizii in dihotomii. De exemplu, cand ne gandim la visul de a avea o casa mai mare, multi oameni vor spune: ”Da, putem sa o facem” si fac sacrificii. De cealalta parte, sunt altii care spun: “Nu, nu suntem gata” si esueaza sa traiasca viata pe care si-o doresc.
Joe ne sfatuieste sa nu uitam ca fiecare decizie financiara presupune mai multe abordari si “multiple solutii”.
4. Banii sunt cauza conflictelor in relatii
Joe spune ca “50% din divorturi sunt cauzate de bani. Dar nu este niciodata vorba de bani in sine, ci de lipsa de intelegere fata de scopul adevarat al banilor.”
Multi nu discuta despre bani cu partenerii de viata... pana ce nu se ajunge la un conflict.
O solutie este sa iti pui doua intrebari: Ce ai vrea sa faca banii tai? Cum te vor impiedica prejudecatile sa realizezi lucrurile care conteaza pentru tine?
5. Sa crezi ca o decizie financiara este bazata pe logica si intelect
"Aproape fiecare decizie financiara pe care o luam este ghidata de emotii. Pentru a lua o decizie apelam, de fapt, la emotii. Abia apoi creierul foloseste si ratiunea.”, considera Joe.
Pentru a te salva de la esec, trebuie sa fii capabil sa te gandesti la nevoile tale cand iei o hotarare si sa nu ii lasi pe oameni sa te influenteze in vreun fel sau altul.
Sursa: Inc.com
Autor: Matthew Jones