5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui la munca

5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui la munca

Este foarte usor sa faci gafe la munca, mai ales daca esti stresat sau obosit. Poate ca ai vrut doar sa dai un feedback si ai ajuns sa fii impulsiv, sau in loc sa iti asculti un coleg, ai devenit foarte critic.

Relatiile sunt din ce in ce mai complicate la job. Incearca sa eviti disputele cu cei din jurul tau si pregateste-te sa comunici mai bine:

1.“Nu este problema mea”

Cu totii am auzit expresia aceasta, mai ales de la colegi care fac multe lucruri deodata. Cand esti stresat de multitasking, primul lucru pe care vrei sa-l faci este sa te eliberezi.

Daca vei avea o abordare de genul “nu este problema mea”, superiorii te vor percepe ca pe o persoana egoista, care nu lucreaza in echipa.

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa fii rational si calm. Spune ceva de genul: “Recomand sa se vorbeasca cu...”, oferind argumente pentru care nu poti gestiona situatia.

Daca ai dreptate, vei primi sustinere. Daca nu, va trebui sa te conformezi regulilor de la job.

2. “Dar intotdeauna s-a facut asa!”

 O astfel de abordare il face pe angajat sa para blocat in experienta trecutului.

In companii, se apreciaza flexibilitatea oamenilor si capacitatea lor de adaptare la neprevazut.

Cere cat mai multe detalii superiorilor tai despre schimbarile survenite. Incearca sa spui: “Este o abordare diferita. Imi puteti spune de ce o considerati mai buna?”

Argumentele lor s-ar putea sa te suprinda si chiar sa vezi beneficiile situatiei.

3. “Nu pot sa mai fac nimic in legatura cu...”

Cand exista anumite probleme la job, o atitudine proactiva ajuta mult la imbunatatirea comunicarii dintre sefi si angajati.

Daca nu ai idee ce sa faci intr-o anumita situatie, cere ajutor!  Nu te arata invins sau neajutorat, mai ales daca este vorba de task-urile tale.

4. “Nu am avut timp sa...”

Nu promite niciodata ca termini un task intr-un anumit moment, pentru ca apoi sa dai inapoi si sa invoci scuze. Asuma-ti responsabilitatile, si daca intampini dificultati, discuta cu echipa si cu sefii. Stabiliti un nou deadline si respecta-l.

Felul in care iti prioritizezi task-urile dintr-o zi de munca este datoria ta, nu a altora!

5.“Eu am crezut ca...”

De cele mai multe ori, greselile au loc pentru ca nu exista comunicare. Nu presupune lucruri daca nu esti sigur ca  stii ce ai de facut. Vorbeste intotdeauna cu oamenii care iti sunt sefi, cu colegii, cu managerii de departament. 

Daca nu te-ai informat despre ce anume aveai de facut intr-o situatie, nu este vina celor din jur.

Orice task primit trebuie discutat si clarificat. Daca nu ai rezolvat corect situatia cand era nevoie de tine, greseala nu se mai poate repara. Invata sa comunici cu oamenii cu care lucrezi. Intreaba-i mereu ce asteptari au de la tine!

Ce sa faci cand gresesti la job?

 1. Cere-ti scuze

Numai oamenii puternici isi asuma scuzele si responsabilitatea pentru greseli. Cere-ti scuze pentru orice confuzie creata la locul de munca.

 2. Explica ce s-a inteles gresit

Cele mai mari neintelegeri se nasc din lipsa de comunicare pe care o oferim  celorlalti. Vorbeste deschis cu cei din jur!

 3. Spune ceea ce crezi cu adevarat

Poate parea dificil, mai ales la job. Dar onestitatea va fi intotdeauna o virtute apreciata la un angajat, care te va diferentia de cei care mint si isi apara propriile interese.

Orice job presupune o adaptare la mediul de lucru si dezvoltarea unei relatii bazate pe comunicare si sinceritate cu echipa.

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn! 

 

Sursa: Entrepreneur                             

Traducere: Diana Petroiu