Sa fii parinte, la fel ca si detinerea unui business, este o adevarata provocare. Dar cand esti si antreprenor, poti sa ai un avantaj mare. Antreprenorii sunt plini de resurse, creativi si curiosi din punct intelectual, iar acest set de principii ii poate ajuta pe copii sa reuseasca mai usor intr-un domeniu de activitate.
Mai multi antreprenori incep de tineri, lansandu-se in afaceri inainte de a implini chiar si varsta de 21 de ani.
De aceea, este foarte probabil ca noua generatie sa inceapa antreprenoriatul chiar de la varste mai mici. Accentul pe valorile antreprenoriale va permite acestora sa porneasca cu dreptul in viata.
De ce este importanta mostenirea antreprenoriala?
Tocmai pentru ca esti antreprenor, tonul conversatiilor va fi diferit de cel al altor parinti. Asa cum se intampla si cu alte valori, copiii tai vor absorbi in mod firesc “etosul antreprenorial”, numai uitandu-se la felul in care traiesti si muncesti.
Oricum, daca vrei sa aduci acasa lectiile pe care le-ai invatat din lumea antreprenoriatului, nu uita de urmatoarele 6 caracteristici care sunt utile in viata de zi cu zi a tinerilor:
1. Orientarea bazata pe actiune
Cei mai multi antreprenori nu scriu planuri de business. In schimb, actioneaza conform unei idei, incercand sa vada unde ar putea ajunge, si pe care o pot ajusta in timp real. Parintii care nu au aptitudini antreprenoriale ar putea sa analizeze prea mult, invatandu-i pe copii sa evite asumarea unor riscuri, lucru care este fundamental in antreprenoriat.
Nu uita sa le oferi copiilor cat mai multa incredere! Motiveaza-le orice initiativa si orice dorinta de a isi pune pasiunea in practica.
2. Sensul de autonomie
Antreprenorii stiu ca nu pot sa fie micromanageriati, tocmai de aceea apreciaza foarte mult independenta.
Nu exista exemplu mai bun pentru micromanagement decat sindromul de “parinte-elicopter”. Acesti parinti ii fac pe copii sa se indrepte spre esec pentru ca ii fac mai putin increzatori in puterile lor, si implicit dependenti de autoritate cand vor creste.
Nu uita sa le lasi copiilor sansa sa se descurce singuri, sa puna intrebari, sa nu le spui ce sa faca sau cum. Numai asa vor putea sa isi rezolve singuri problemele si sa fie mai independenti.
3. Initierea financiara
Nu le ascunde copiilor cat de greu ti-a fost sa incepi si sa conduci o afacere. Trebuie sa inteleaga ca lucrurile mari nu se intampla ca prin magie, ci ca rezultatul bun este cladit pe sacrificiu si responsabilitate.
Orice business ii va invata pe tineri concepte-cheie precum: venit, profit, nevoia de a economisi.
4. Priceperea in vanzari
Antreprenorii inteleg cat de important este sa construiesti relatii importante. Nu trebuie sa astepti oportunitati, ci sa fugi dupa ele!
5. Iubirea pentru educatia continua
Antreprenorii de succes incearca mereu sa isi imbunatateasca afacerea si propria persoana. Stiu foarte bine ca ceea ce a functionat astazi, maine poate fi istorie. Excelenta nu inseamna perfectiune, ci crearea unor obiceiuri sanatoase si productive.
Deseori, inainte de somn, vorbesc cu fata mea despre munca. Ii spun despre clienti, despre marketing, si ea ma intreaba diverse lucruri despre actiunile din mediul de business. Numai datorita acestor conversatii ocazionale, fata mea a inteles mai multe despre pret, profit si marja decat toti colegii ei de liceu.
Cand incerci in mod constant sa cresti profesional, copiii se simt motivati sa iasa si ei din zona de confort.
Transmiterea valorilor tale antreprenoriale copiilor le va oferi acestora avantaje majore pentru a reusi in viata. In loc sa planezi mereu asupra unui copil timid si plin de vulnerabilitati, vei avea o relatie matura cu copilul tau, care va pasi cu mai multa incredere in viata de adult.
Autor: Bob Glazer, CEO la Acceleration Partners
Traducere: Diana Petroiu
Sursa: Entrepreneur