Nici un lider de succes nu poate fi o insula. Este foarte rar ca un antreprenor de succes sa reziste independent, mai ales in era internetului. Eventual, mai devreme sau mai tarziu, vei avea nevoie de ajutor pentru a creste businessul tau.
Aceasta dilema va fi complicata daca nu ai gestionat angajati sau furnizori inainte, la fel cum curba de invatare este abrupta daca nu ai o educatie pe care o desfasori de-a lungul unui proces in care cresti constant echipa.
Vei trece prin multe perioade cu testari si erori pana cand vei gasi persoane care sa fie dispuse sa munceasca la fel de dedicat ca tine. De asemenea, la fel de greu este si pana cand vei avea atata independenta incat sa poti abandona urmarirea detaliilor din echipa.
Cea mai buna metoda de a avea siguranta ca tu construiesti o echipa care va imbunatati si inspira brandul este sa pui in aplicare urmatorii cinci pasi:
1. Asculta-ti intuita
Primele impresii sunt importante. Incearca sa ai idee cum va arata portretul-robot al angajatului pe care il cauti. Incearca sa ii ghicesti personalitatea si ce fel de energie aduce in echipa.
2. Pune accent pe caracter
Aptitudinile pot fi obtinute si rafinate mult mai usor si repede decat caracterul. Dar trasaturi precum integritatea, onestitatea, loialitatea sunt foarte rare la o persoana.
Va dura foarte mult pana cand vei gasi un angajat care sa aiba aceste trasaturi. Salvezi timp si resurse cand angajezi pe cineva care este calificat, dar detine si caracter.
3. Construieste o prioritate din cultura companiei
CEO-ul Tony Hsieh, de la Zappos, autor al cartii Delivering Happiness, vorbeste despre puterea de cultura a unei afaceri, in ceea ce priveste crearea succesului.
Studiul arata ca acele companii care au un sens si obiective le depasesc pe cele fara un plan, cu 400 la suta, fara rezerve, avand ca plusuri: cresterea in vanzari si productivitatea, dar si mai putin sindrom “burnout” pentru angajati. Uitati-va doar la ce inseamna cultura de la Google si Apple, daca vreti exemple! Vrei sa ai o echipa cu anumite trasaturi si un scop? Pune bazele culturale ale fundatiei de la inceput.
4. Consilierii sunt o necesitate
Trebuie sa adaugi consultanti la echipa ta, mai ales daca inca nu i-ai gasit. Investeste in mentori care iti pot imbogati perspectivele sau in persoane cu experienta gestionarii unor situatii mai speciale.
5. Nu iti fie frica de plecarea angajatilor
Incearca intotdeauna sa iei decizia cea mai buna pentru echipa. Chiar si atunci cand inseamna sa renunti la anumite persoane. Esti in fruntea unei echipe. Seteaza-ti o provocare si cauta sfat de la altii mai experimentati, pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Autor: Lewis Howes
Traducere: Diana Petroiu
Sursa: Entrepreneur