Incalzirea globala reprezinta o problema din ce in ce mai mare, asupra careia s-a atras atentia si in cadrul summitului ONU privind schimbarile de mediu ce a avut loc recent. Schimbarile mari de temperaturi ce au loc la nivel global au efecte negative si asupra culturilor.
Foarte multi producatori sustin ca unele culturi sunt mai expuse la paraziti sau boli din cauza temperaturilor tot mai mari.
Ce culturi sunt pe cale de disparitie
Conopida – Marea Britanie
Din cauza numeroaselor ploi din ultimul an, culturile de conopida din Lincolnshire, Marea Britanie au fost serios afectate, ducand la scaderea productivitatii. In acelasi timp, cultivatorii europeni au indurat un val de caldura record, care a ofilit campurile de conopida, ducand la o productie mai mica si la preturi ridicate.
Desi actuala problema este considerata a fi una temporara, temperaturile tot mai mari cresc riscul de inundatii si furtuni, lasand foarte multe culturi vulnerabile.
Merele din SUA
Cele mai multe mere organice sunt cultivate in statul Washington. Potrivit New York Times, anual este inregistrata o productie ce depaseste 200,000 de tone. Temperaturile tot mai ridicate au avut efecte negative, cum ar fi focul bacterian, ceea ce afecteaza culturile de mere organice, in special cele care nu sunt tratate. Focul bacterian este o boala contagioasa care afecteaza merii si perii si alti membri ai familiei rozacee. In conditii optime, boala poate distruge o livada intreaga.
Culturile de cafea
Culturile de cafea nu supravietuiesc la temperaturi foarte mari sau la temperaturi foarte scazute, insa acestea se pot adapta usor la temperaturile specifice zonelor tropicale.
In timp ce in tari precum Brazilia cafeaua a fost cultivata de sute de ani, temperaturile tot mai mari si schimbarile ce au loc la nivel global afecteaza tot mai mult si plantatiile de cafea. Potrivit unui studiu, aproape trei cincimi din culturile de cafea se confrunta cu extinctia.
Culturile de grau
Culturile de grau sunt cele mai raspandite la nivel global. Cu toate acestea, graul este sensibil la schimbarile de mediu, iar unele tari nu sunt suficient de pregatite pentru a face fata valurilor de caldura ce ameninta aceste culturi. Tari precum India ar putea inregistra o scadere a productiei de grau de aproximativ 6%, iar procentajul poate sa creasca pana la 23% pana in anul 2050.
Piersicile de California
Piersicile sunt extrem de sensibile la schimbarile de mediu, ceea ce inseamna ca si productia lor poate sa scada din cauza incalzirii globale. O cultura reusita are nevoie de o perioada mai rece, urmata de o perioada cu temperaturi mai ridicate. Din cauza valurilor de caldura, productia de piersici este afectata, ceea ce inseamna ca sunt cultivate mai putine fructe.
Te-ar putea interesa si: Ce promisiuni au facut liderii lumii la summitul ONU pentru clima!