Sa fii un lider de succes nu e chiar atat de complicat pe cat pare. De ce? Pentru ca trebuie sa pui in aplicare practici obisnuite. Pana la urma, a fi un bun conducator inseamna a empatiza cu oamenii pe care ii conduci, deci un comportament cat mai uman e un lucru esential pe care orice echipa il vrea de la liderul ei. Sa vedem despre ce este vorba mai exact:
1. Directive clare
In cea mai mare masura, un sef se va ocupa de impartirea directivelor. Echipa ta trebuie sa stie ce iti doresti de la ea. Nu complica sarcinile si explica-le oamenilor exact ce au de facut. In caz contrar, vor fi confuzi si isi vor pierde motivatia.
2. Suport
Leadership-ul inseamna sa iti servesti echipa, nu sa astepti sa fii servit. Daca vrei ca oamenii tai sa dea randament maxim, atunci pune-le la dispozitie cele mai bune conditii. Cei mai devotati dintre ei vor lua ceea ce le oferi si vor inainta catre succes, ajutand compania sa creasca.
3. Spatiu
Lasa-le angajatilor spatiul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime. Desi e normal sa verifici stadiul in care se afla proiectele, incearca sa nu exagerezi. Oamenilor nu le place sa fie verificati in mod abuziv, pentru ca acest lucru induce o atmosfera stresanta in birou.
4. Feedback pozitiv
Atunci cand e cazul, recunoaste-le munca. Lauda-i pentru lucrurile bune pe care le fac. Chiar daca la inceput sunt mai timizi, in timp vor prinde incredere. Daca nu oferi feedback pozitiv, oamenii isi vor pierde motivatia si vor considera ca, indiferent de ce ar face, nu sunt apreciati. Acest lucru se aplica si in viata personala, nu doar in cariera, asa ca nu uita sa spui o vorba buna atunci cand se cuvine.
In concluzie, leadership-ul nu e o operatie pe creier, ci tine mai mult de latura emotionala a fiecarui individ. Trebuie sa iti intelegi echipa si sa ii fii, inainte de toate, un prieten de incredere. Oamenii vor sa le oferi idei clare si sarcini realizabile. Acestia au nevoie de suportul tau si de o doza de motivatie pe care le-o poti oferi prin feedback pozitiv oferit la momentul oportun.
Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de Facebook, Twitter sau LinkedIn!
Sursa: Inc Magazine
Traducere: Andrei Bobe