4 decizii financiare pe care sa NU le iei in vremuri de criza

 4 decizii financiare pe care sa NU le iei in vremuri de criza

Traversam o perioada dificila din punct de vedere financiar, iar deciziile celor care au in maini fraiele tarii nu sunt intotdeauna cele mai eficiente. Masurile economice si sociale despre care auzim tot mai des in ultimele luni nu au avut efectul scontat de fiecare data, ba mai mult, au produs la randul lor dezechilibre in economia tarii. Daca cei care ne conduc sunt responsabili de economia Romaniei, fiecare dintre noi avem o responsabilitate fata de economiile si bugetul personal. Deciziile pe care le luam ne pot conduce spre stabilitate si siguranta financiara sau spre faliment personal. Iata 4 decizii pe care NU este recomandat sa le iei in vremuri de criza:

Indatorarea peste masura!

Imprumuturile ar trebui evitate atunci cand economia traverseaza perioade instabile, ca cea din prezent. Efectele sunt resimtite deja de cei care au credite dependente de ROBOR si IRCC. Ratele s-au dublat in cazul unora, iar cresterile continua. Daca nu este absolut necesar sa faci acest pas, nu te imprumuta pentru a-ti cumpara o casa de exemplu in perioade de criza. Daca totusi o faci, alege cu atentie varianta de imprumut (imprumuta-te in lei, cu o perioada cat mai indelungata de dobanda fixa, cu posibilitate de rambursare anticipata). Totodata, ai grija la gradul de indatorare. Raporteaza venitul la dimensiunea imprumutului! Consultantii fiscali recomanda sa nu te indatorezi mai mult de 20-25% din venituri. Ce inseamna asta? Toate ratele tale lunare insumate sa nu depaseasca mai mult de un sfert din salariu. 

Cumparaturi compulsive

Am mai spus-o si cu alte ocazii si ramane si acum un sfat bun: evita cumparaturile pe fond emotional, indiferent ca vorbim de emotii pozitive sau negative! In vremuri de criza, trebuie sa ai grija de bugetul personal mai mult ca oricand. Asadar, sa cumperi produse de care nu ai neaparat nevoie doar pentru a acoperi lipsurile emotionale nu reprezinta o idee buna. Pentru a evita un dezechilibru in bugetul personal, incearca sa cantaresti achizitiile care iti sunt necesare/ indispensabile de cele care iti aduc placere pe moment: necesitati vs dorinte de moment. Si stresul provocat de perioadele tulburi poate conduce la astfel de decizii financiare gresite.

Achizitii majore  

Chiar daca ai facut economii si ai o suma frumoasa pusa deoparte, in vremuri de instabilitate economica, este recomandat sa pastrezi aceste economii si sa nu cheltui neplanificat. De exemplu, poate ca ai pus deoparte bani pentru a-ti schimba masina. Daca nu reprezinta o urgenta, nu face achizitia! Planificate sau nu, astfel de achizitii majore te lasa fara un fond de rezerva/siguranta. Si piata muncii este intr-o zona instabila, asa ca este recomandat sa iti faci bine calculele si sa amani deciziile majore.

Investitii riscante

Da, este adevarat, multi au dat lovitura facand o investitie inspirata, in vremuri de criza, profitand de sensibilitatea pietei, de o nevoie existenta la un moment dat. Dar, atentie, nu intotdeauna te poti baza pe noroc! Investitiile in imobiliare sau in criptomonede sunt la moda in ultimii ani. Pentru unii, au reprezentat cheia succesului, pentru altii doar o imbogatire pe moment, urmata de un faliment. Tocmai de aceea este recomandat sa faci alegerile in cunostinta de cauza, sa analizezi si sa ai un plan bine definit. Daca alegi sa investesti totusi, nu juca totul pe o carte!