Succesul sau esecul tau, in ceea ce priveste construirea unei afaceri profitabile, se rezuma pana la urma la o serie de obiceiuri pe care le incorporezi sau nu in viata de zi cu zi.
Pune in practica obiceiurile antreprenorilor de succes si vei vedea ca exista o sansa foarte mare sa le calci pe urme. Puternicele obiceiuri personale care iti impacteaza business-ul includ un stil de viata sanatos, sa practici sport, sa economisesti bani, sa mentii o atitudine pozitiva.
Insa exista obiceiuri care iti pot ruina ascensiunea profesionala. Invata sa le eviti!
1. Dai prea multa atentie povestilor, nu faptelor
Sa luam drept exemplu urmatoarea poveste.
“In urma cu doua saptamani, i-ai spus celui mai bun om de la vanzari ca ar trebui sa isi atinga target-ul, pentru ca cifrele sunt cam slabe. De atunci, persoana nu a mai participat la intalnirile de dimineata, Povestea pe care ti-o spui tu in cap este ca persoana respectiva s-a suparat si ca isi cauta de munca in alta parte. Crezi ca nu ii mai pasa de intalniri.
Acesta este un exemplu de poveste. Exista sanse mari ca ea sa nu aiba nici o legatura cu realitatea. Faptele din aceasta poveste sunt: slaba ei performanta si absenta la intalniri. Povestile sunt emotionale, subiective, si pot crea confuzie.
De fapt, angajatul a lipsit pentru ca a muncit mai mult de cand i-ai atras atentia asupra unor deficiente.”
2. Crezi numai in ceea ce vezi
In mare parte, toate credintele tale sunt efecte ale unor atitudini si principii care ti-au fost insuflate inca din copilarie.
Dar, atunci cand activezi in domeniul business, este necesar sa dezvolti un tip de atitudine in care sa chestionezi absolut fiecare lucru in care crezi.
CEO-ul de la Zappos, Tony Hsieh, nu a vrut sa creada ca oamenii nu vor cumpara niciodata pantofi de pe internet, asa ca a creat Zappos. Steve Jobs nu a crezut ca un telefon este doar un simplu telefon. A crezut ca poate sa devina un calculator, o camera, un player de muzica. Afacerile lor de succes au la baza cel mai important ingredient: curajul de a lua decizii riscante.
3. Ignori critica
Este nevoie de un ego foarte sanatos ca sa poti construi un imperiu.
Unul dintre cele mai grele obiceiuri la care trebuie sa renunti este sa crezi ca esti mai bun decat esti in realitate. Cand un angajat sau client iti spune ca produsul sau atitudinea ta lasa de dorit, este foarte usor sa te aperi si sa te eschivezi ca nu ai vreo vina.
Chiar daca ai 500 de recenzii in favoare si o singura critica, fa-ti timp sa citesti si feedback-ul negativ. Ai mai mult de castigat daca inveti sa asculti si opiniile care nu iti lauda ego-ul.
Autor: Stacey Alcorn, antreprenor
Traducere: Diana Petroiu
Sursa: Business Insider