Atunci cand mergem la un interviu, vrem sa facem impresie buna. Atat de buna incat de multe ori exageram in anumite privinte si omitem cateva aspecte cruciale. Asadar, daca vrei sa ai succes la interviu, sa faci impresie buna si sa primesti job-ul mult asteptat, atunci trebuie sa te pregatesti foarte bine si sa stii 3 lucruri extrem de importante:
-
Sa transmiti incredere in sine
Nici un manager nu va dori sa aiba in echipa lui oameni indecisi sau cu stima de sine scazuta, asa ca trebuie sa gasesti modalitati de a-i arata acestuia ca ai incredere in tine. Atentie insa, este o mare diferenta intre a avea incredere in tine si a fi arogant!
Recomandarile specialistilor ar fi sa ai mare grija la ce transmiti prin postura corpului, atitudinea pe care o adopti si comportamentul pe care-l ai. Unele dintre cele mai utile sfaturi practice sunt:
-
Nu intarzia la interviu, fii politicos, exerseaza o strangere de mana ferma si opreste-ti telefonul mobil!
-
Incearca sa nu te joci prea mult cu inelele (daca esti fata) sau incearca sa nu dai din picior (daca esti baiat) – aceste obiceiuri tradeaza nervozitatea si imposibilitatea de a te controla.
-
Nu sta cu mainile incrucisate – este o postura defensiva, care denota neincrederea, nervozitatea, anxietatea.
-
Priveste angajatorul in ochi – este o modalitate de a transmite ca esti sincer, vorbesti in cunostinta de cauza, esti increzator si nu ai nimic de ascuns.
-
Incearca sa te relaxezi si sa fii tu insuti – nu incerca sa joci un rol pentru ca se va vedea. Aminteste-ti ca cel care-ti ia interviul a vazut sute, daca nu chiar mii de oameni si te poate citi din cateva priviri. Este in interesul tau sa fii tu insuti pentru ca si tu ai nevoie de o companie care sa se potriveasca cu stilul si personalitatea ta.
-
Sa nu uiti sa specifici aceste cuvinte magice
In timpul interviului cu siguranta ti se va pune una din urmatoarele intrebari si tu va trebui sa ai un raspuns foarte clar si ferm la fiecare dintre ele. Asadar, atunci cand angajatorul te va intreba ”De ce vrei sa pleci de la actualul job” sau ”De ce te intereseaza acest job?”, este important sa nu incepi sa te plangi de actualul job, de munca pe care trebuie sa o faci sau de seful tau nesuferit.
Angajatorul nu vrea sa auda plangerile tale, el vrea sa auda de la tine cuvintele magice: ”Imi place foarte mult munca pe care o fac”. Spune-le si apoi continua sa detaliezi ce satisfactii ai avut de la acest job, ce ti-a placut si ce ai invatat de la el. Angajatorii doresc sa auda ca vrei sa evoluezi, sa te perfectionezi, sa vezi si alte perspective etc. Si chiar acesta ar trebui sa fie si principalul motiv pentru care ai dori sa-ti schimbi locul de munca. Ar trebui sa cauti provocarile si sa incerci sa evoluezi cat mai mult si sa iesi din zona ta de comfort, iar daca actualul angajator nu-ti poate oferi acest lucru, este un motiv cat se poate de pertinent pentru a-ti cauta alt loc de munca.
-
Sa ai pregatita cel putin o intrebare pentru angajator
Cand interviul este aproape de final, este mai mult ca probabil ca angajatorul sa-ti adreseze o intrebare care poate fi vazuta ca un mic test. Aceasta este: ai vreo intrebare? Cei mai multi intervievati nu pun intrebari, ceea ce este o mare greseala.
Trebuie sa fii pregatit sa pui intrebari despre munca pe care va trebui s-o faci la noul job, despre compania si cultura sa, despre proiectele in care poti fi implicat etc. Acesta este un moment perfect de a afla daca ti se potriveste acest job, insa trebuie sa ai mare grija la intrebarile pe care le pui si la felul in care le formulezi.
ASA NU- 3 intrebari nepotrivite
De exemplu, angajatorul nu va vedea cu ochi foarte buni intrebari de genul:
”Pana la ce ora este programul de lucru?”-recruiter-ul va putea crede ca nu esti foarte serios si nu esti foarte intersat si motivat sa muncesti
”Cate zile de vacanta am?” – la fel ca si prima intrebare, aceasta ii poate crea impresia recruiter-ului ca nu te intereseaza foarte mult job-ul pentru care ai aplicat
”Cum pot sa promovez?” – chiar daca unii angajati cred ca vor parea motivati si ii vor impresiona pe recruiter-i cu aceasta intrebare, de multe ori angajatorii pot interpreta ca te intereseaza mai mult banii si pozitia ierarhica si nu vei sta prea mult la job-ul pentru care aplici
ASA DA- 3 intrebari aproape perfecte
Mai potrivite ar putea fi aceste intrebari:
”Ce asteptari aveti de la persoana care va prelua acest job?” -aceasta intrebare denota faptul ca vrei sa aduci o valoare adaugata companiei si asta este exact ce au nevoie angajatorii
”Ce imi puteti spune despre echipa cu care voi lucra?” – e foarte important sa stii sa lucrezi in echipa, sa fii compatibil cu oamenii cu care lucrezi si acum este un moment bun de a afla daca te potrivesti cu viitoarea ta echipa
”Cum arata o zi obisnuita pe acest post?”- arata ca esti intr-adevar interesat de job-ul pentru care aplici. Aceasta este chiar o intrebare de bun simt!
NU UITA - Trebuie sa faci acest lucru dupa interviu
Un punct in plus primesc intotdeauna cei care trimit un mesaj angajatorului/recruiter-ului dupa interviul de angajare. Vei face o impresie mai buna daca trimiti un email in care sa multumesti pentru interviu, sa-ti reconfirmi interesul pentru postul pentru care ai aplicat si sa spui ca astepti un feedback din partea lui, indiferent ca este pozitiv sau negativ.
Te-ar putea interesa si: Ce calitati trebuie sa aiba un lider adevarat!