13 obiceiuri care te ajuta sa fii un om de succes

13 obiceiuri care te ajuta sa fii un om de succes

Toti oamenii de succes au inceput de undeva.

Intr-o mare masura, transformarea lor din oameni obsinuiti in figuri care se bucura de un statut inalt este atribuita practicarii unor “obiceiuri de om bogat”. Termenul ii apartine lui Thomas C. Corley (despre care am scris intr-un articol anterior), care a petrecut cinci ani studiand obiceiurile zilnice a 177 de oameni care au ajuns milionari prin fortele proprii.

“Din cercetarea mea, am descoperit ca obiceiurile de zi cu zi dicteaza daca o sa ai succes sau nu in viata”, a mentionat acesta in cartea sa, "Change Your Habits, Change Your Life”.

“Exista o relatie de tip cauza-efect asociata cu obiceiurile cotidiene. Obiceiurile sunt cauza sanatatii, a saraciei, a fericirii, a tristetii, a stresului, a relatiilor bune sau proaste, a sanatatii de fier sau a celei subrede”, a concluzionat Corley.

Vestea buna este ca obiceiurile se pot schimba. Exista mai multe obiceuri pe care oamenii bogati le pun in practica si pe care si tu le poti include in programul tau zilnic, chiar incepand de astazi.

1. Citesc in mod constant

Oamenii bogati prefera sa fie mai degraba informati decat sa se distreze. In acest sens, Corley observa ca: “88% dintre bogati dedica cel putin 30 de minute pe zi pentru a lectura carti de dezvoltare personala. Cei mai multi nu citesc pentru distractie, ci pentru a dobandi sau mentine cunostinte intr-un anumit domeniu.”

Catre ce tip de carti se orienteaza oamenii bogati? Ei bine, pe lista preferintelor se afla biografiile unor oameni de succes, carti de dezvoltare personala, si carti cu subiect istoric.

2.  Fac sport

S-a observat ca 77% dintre bogati fac sport pentru cel putin 30 de minute, in fiecare zi. Exercitiile pun accent pe cardio, jogging, mers cu bicicleta sau pe jos.

“Cardio nu este doar pentru trup, ci si pentru creier. Astfel, cresc si se regenereaza neuronii in creier, iar practicarea sportului mareste productia de glucoza. [...] Glucoza este un combustibil pentru creier. Cu cat iti alimentezi mai mult creierul, cu atat creste mai mare si devii mai inteligent”, a precizat Corley.

3. Petrec timp cu alti oameni de succes

Ajungi sa fii o reflectie a oamenilor cu care iti petreci cea mai mare parte din timp.

Din acest motiv, “oamenii bogati isi indreapta mereu atentia catre indivizi care sunt orientati spre rezultate, care sunt optimisti si entuziasti, si care au o energie pozitiva”. Corley sublinia faptul ca atitudinile negative, critica si comportamentul distructiv te vor abate de la drumul tau spre succes.

4. Isi urmaresc visul

Thomas Corley este de parere ca: “Faptul de a iti urmari propriul vis si obiectivul creeaza o fericire pe termen lung si rezulta in acumularea de bogatie.”

Daca multi oameni fac greseala de a urmari visul altcuiva, de exemplu, cel al parintilor; cei bogati isi definesc singuri obiectivele, pe care le urmaresc necontenit si cu pasiune.

“Pasiunea face din munca un prilej de distractie. Pasiunea iti da energia, persistenta si concentrarea de care ai nevoie pentru a depasi esecurile, greselile sau refuzul.”, precizeaza Corley.

5. Se trezesc devreme

Aproape 50% dintre milionarii studiati de Corley se trezesc cu cel putin trei ore mai devreme decat ora la care incepe ziua lor munca.

Este o straegie utila, pentru a face fata unor "intreruperi de ritm" care se pot intampla in fiecare zi: o intalnire care a tinut prea mult, traficul infernal, sau faptul ca trebuie sa iti iei copilul de la scoala.

Este vorba, in primul rand, de detinerea unui control care ofera satisfactie la nivel psihologic. Corley adauga: "Sa te trezesti la 5 A.M. pentru a rezolva primele trei lucruri pe care vrei sa le realizezi in respectiva zi iti permite sa recastigi controlul asupra vietii tale. Iti ofera si un sentiment de incredere ca tu, in mod direct, iti poti influenta viata.

 6. Au mai multe surse de venit

Milionarii nu se bazeaza pe o singura sursa de venit. “Trei pare sa fie numarul magic din studiul meu. 65% dintre bogati aveau cel putin trei surse de venit, pe care le-au creat inainte de a face primele milioane de dolari”.

Aceste venituri aditionale vin de obicei din chirii in sectorul imobiliar, investitii la bursa si asocierea lor ca parteneri in alte business-uri.

 7. Au un mentor

“Gasirea unui mentor te pune pe fast-forward in ceea ce priveste castigul de bani. Mentorii de succes fac mai mult decat sa influenteze viata cuiva intr-o maniera pozitiva. Ei participa activ si in mod constant la succesul tau, invatandu-te ce sa faci si ce sa nu faci. Impart cu tine lectii valoroase, de viata, pe care le-au invatat si ei de la alti mentori sau de la scoala infrangerilor dure”, mentioneaza Corley.

8. Sunt oameni pozitivi

Succesul pe termen lung este posibil numai atunci cand ai o abordare mentala pozitiva.

“In cercetarea mea, atitudinea pozitiva a fost un semn distinctiv care se regasea la milionarii care au reusit prin forte proprii.”, atrage atentia Thomas Corley.

 9. Nu au spirit de turma

“Ne dorim atat de mult sa ne integram, sa fim aclimatizati la societate, sa facem parte din multime, incat am face aproape orice pentru a evita sa iesim in evidenta intr-o multime [...] insa tocmai esecul de a nu ne separa de turma este motivul pentru care cei mai multi oameni nu ating succesul”, observa Corley.

 Oamenii de succes isi construiesc propriile grupuri, “turme”, in care ii atrag apoi pe ceilalti.

 10. Au maniere bune

Oamenii de succes stiu sa trimita mesaje de multumire, au capacitatea de a sesiza si a nu uita de evenimentele importante din viata (casatorie, zile de nastere), mananca politicos si stiu sa se imbrace potrivit pentru diverse evenimente sociale.

 11. Ii ajuta pe ceilalti sa reuseasca

Thomas Corley crede ca: “Sa ii ajuti pe alti oameni sa mearga mai departe in atingerea obiectivelor si a aspiratiilor personale, te ajuta automat si pe tine sa reusesti.”

Pentru ca “nimeni nu obtine succesul fara o echipa formata din alti oameni care au in minte atingerea succesului”, persoane care, de asemenea, emana energie pozitiva si au spirit intreprinzator.

 12. Aloca de la 15 la 30 de minute pe zi, numai pentru a medita

“Gandirea este cheia succesului lor. Bogatii obisnuiesc sa gandeasca in singuratate, dimineata, cel putin 15 minute in fiecare zi. Practic, in fiecare zi au un “brainstorming” cu ei insisi, pe diverse teme: de la cariera, finante, pana la sanatate si acte de caritate”, noteaza Corley.

Oamenii de succes isi pun des astfel de intrebari: “Ce pot sa fac pentru a obtine mai multi bani? Jobul meu ma face fericit? Fac destul sport? In ce alte organizatii de caritate ma pot implica?“, cautand mereu sa isi depaseasca limitele si sa se autoperfectioneze.

 13. Cauta feedback

“Frica de critica este motivul pentru care nu cerem feedback de la altii. Dar feedback-ul este esential pentru a invata ce merge si ce nu. Feedback-ul te ajuta sa intelegi daca esti pe drumul cel bun. De aceea, fie el pozitiv, sau negativ, feedback-ul este un element-cheie in procesul de invatare si dezvoltare personala” , afirma Thomas Corley.

In acelasi timp, feedback-ul iti permite sa faci schimbari si chiar sa ai curajul de a experimenta o noua cariera sau a incepe un alt business.

Pentru Corley, feedback-ul are o importanta majora: “iti ofera toata informatia de care ai nevoie pentru a reusi in orice alt tip de actiune riscanta”, actionand ca un motor pentru motivatia ulterioara de care avem nevoie ca sa reusim in viata.

 


Sursa: Business Insider